BM "dinleme" konusunda ABD ile temasa geçecek

BM, ABD'nin BM bürolarını dinlediğine ilişkin belgelerin önceki gün basında açıklanmasının ardından, bu ülke yetkilileriyle temasa geçmeye hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - BM sözcüsü Farhan Haq, tüm BM bürolarının ve diplomatik misyonlarının, müdahale, casusluk ve gizli dinlemelere karşı uluslararası anlaşmalarla korunduğunun altını çizerek, kurumun, basında çıkan haberlerle ilgili olarak, daha önce benzer olaylarda olduğu gibi, Amerikalı yetkililerle temasa geçeceğini duyurdu.

Haq yaptığı açıklamada, işlevleri Viyana Konvansiyonu gibi ilgili uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınan, BM ve diğer uluslararası organizasyonların da aralarında bulunduğu diplomatik misyonların sahip olduğu diplomatik dokunulmazlığın, uluslararası hukukta açık bir şekilde ifade bulduğunu sözlerine ekledi.

Alman Der Spiegel dergisi önceki gün, ABD'ye ait gizli internet izleme ve telefon dinleme programlarını basın sızdıran eski Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) analisti Edward Snowden'dan temin ettiği belgeleri yayımlamıştı.

NSA'nın geçen yıl kriptolarını çözerek BM dahili video konferans sistemini gizlice izlediğini  gösteren belgeleri yayımlayan dergi, ellerine geçen belgelerin, NSA'nın ayrıca Washington'daki AB bürolarına gizli dinleme yapılmasına imkan veren cihazlar yerleştirildiğini ve AB bilgisayar ağına sızdığını gösterdiğini bildirmişti.

Diplomatik meseleler ile ülkeler ve uluslararası kuruluşlar arasındaki statüyü düzenlemek amacıyla yapılan 1961 Viyana Konvansiyonu, diplomatik misyonlara ev sahipliği yapan ülkenin diplomatik binalarda arama yapamayacağını ve belge veya mülklerine el koyamayacağını hükme bağlıyor.

Konvansiyon ayrıca ev sahibi ülkeye, misyonlarda çalışan diplomatlar ile bağlı bulundukları ülkeler arasında yapılan serbest iletişime izin verme ve koruma yükümlülüğü getiriyor.

Bütün bu hükümlere karşın, telefon dinlemelerin, soğuk savaş döneminde, ABD ile Rusya arasında son derece çarpıcı bir şekilde onlarca yıl boyunca çok yaygın olarak sürdüğü biliniyor.