”BM ve G-8'in reformdan geçirilmesi gerekiyor”

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, küresel mali krizde hükümetlerin ve merkez bankaların ortak hareketinin somut çözümler getirebileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PARİS - Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, küresel mali krizden sonra Birleşmiş Milletler (BM) ve G-8'in (ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada ve Rusya'dan oluşan grup) reformdan geçirilmesi gerektiğini savundu.

Fransa Dış Politika Enstitüsü (IFRI) tarafında düzenlenen Dünya Siyaset Konferansı'nın kapanış oturumunda konuşan Sarkozy, kalkınmaktan olan ülkelerin sesine daha fazla kulak verilmesi gerektiğini söyledi. Küresel mali krizin sadece tek taraflı olarak çözülemeyeceğini ifade eden Sarkozy, hükümetlerin ve merkez bankaların ortak hareketinin somut çözümler getirebileceğini söyledi.

Medvedev'den finans sistemini kontrol çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ise yine aynı konferansta yaptığı konuşmada, finans sisteminin daha sıkı kontrol edilmesi çağrısında bulundu. Medvedev, küresel mali krizin aşılması için, mali piyasaları düzenleyenlerin ve bu alandaki diğer aktörlerin daha sıkı kontrol edilmesinin gerekli olduğunu savundu. Arz ile finansal araçlar ve yatırım programları arasında "ciddi dengesizliği" eleştiren Medvedev, "hiç kimse fiyatların sonsuza kadar artacağı hayali kurmamalı"dedi. Medvedev, Sarkozy'nin krizin aşılması için önerdiği genişletilmiş G-8 zirvesine destek verdiğini sözlerine ekledi.