BOJ, faizi % 0.3'e çekti

Japonya Merkez Bankası 20 baz puan indirim yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Japonya Merkez Bankası yaptığı toplantıda, yüzde 0,5 olan gösterge faiz oranı yüzde 0,3' e indirildi. Böylece Merkez Bankası 2001 yılından bu yana ilk kez faizleri indirmiş oldu.

Toplantıdaki oylamada faiz indirimi konusunda 4 evet ve 4 hayır oyu çıkınca, Merkez Bankası Başkanı Msaaki Shirakawa faiz oranının indirilmesi yönünde oy kullandı.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada, "dünya ekonomisinde finansal krizden kaynaklı düzenlemelerin ABD ve Avrupa'da güçlükleri daha fazla artırdığını, bu koşullar altında, Japonya'nın ekonomisinde artan hareketsizliğin ihracatın azalmasıyla ve daha önce yüksek enerji ve ham madde fiyatları yüzünden gelecek birkaç çeyrek daha muhtemelen devam edeceği" belirtildi.

Açıklamada, Merkez Bankası'nın, "faiz oranlarında indirimin ve para piyasası operasyonlarında esneklikte daha fazla yükselmenin uygun finansal koşulların sürmesi için gerekli olduğuna karar verdiği" ifade edildi.

Merkez Bankası, "şimdiye kadar göreli olarak yüksek seyretmesine rağmen tüketici fiyatları enflasyonunun, emtia fiyatlarında son zamanlardaki düşüş nedeniyle kademeli olarak düşmesinin mümkün olduğunu" bildirdi.

Uluslararası piyasada dolar/yen paritesi şu sıra 97.15 seviyesinde yer alıyor.