Brüksel'de üçlü enerji toplantısı

AB Komisyonu, Rusya ve Ukrayna arasında gaz fiyatları konusundaki anlaşmazlığın giderilmesi ve arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik görüşmelerin yeni turu Brüksel'de yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL  - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Öttinger, Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak ve Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan ile gaz şirketlerinin temsilcileri, Ukrayna'da yaşanan krizin enerji alanını da etkilemesinin önüne geçmek, doğalgaz fiyatları konusunda yaşanan sorunları aşmak ve arz güvenliğini sağlamak amacıyla Brüksel'de bir araya geldi. 

Öttinger, toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında, görüşmelerde yeni bir ödeme planı ve fiyat indirimi konularının öne çıktığını belirtti. 

Görüşmelerde Rus doğalgaz şirketi Gazprom ve Ukrayna doğalgaz şirketi Naftogaz yetkililerinin de bulunduğunu aktaran Öttinger, soruna paket çözüm bulunması konusunda anlaşıldığının altını çizdi. 

İki şirket yetkililerinin toplantıda yapılan önerilerin mali, ekonomik ve yasal boyutlarını analiz etmek için süre istediğini vurgulayan Öttinger, bu hafta sonunda ya da gelecek hafta yeni bir üçlü görüşme yapılacağını belirtti. 

Öttinger, görüşme sürecinde doğalgaz arzında aksama olmaması, haziran ayı için ön ödeme talep edilmemesi ve uluslararası hakemliğe başvurulmaması konusunda tarfların anlaştıklarını söyledi. 

Rusya, kriz öncesinde Ukrayna'dan bin metreküp doğalgaz için 268,5 dolar talep ederken kriz sonrasında bu fiyatı 485 dolara yükseltmişti. Belirlenecek yeni fiyatın taraflar arasındaki müzakerelere bağlı olacağını vurgulayan Öttinger, "Yeni fiyat 268,5 doların üstünde, 485 doların altında olacak" dedi.