Ceyhan-Kızıldeniz Boru Hattı için toplantı 'bir ay' içinde

Türk, İsrailli ve Hintli enerji bakanları, toplantıda boru hattının ayrıntılarını görüşecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BANGALORE - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ceyhan-Kızıldeniz Petrol Boru Hattı için Türkiye, İsrail ve Hindistan enerji bakanlarının bir ay içinde bir araya geleceğini bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hindistan programı kapsamında Bangalore'de bulunan Güler, Kampinski Otel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk boğazlarından en fazla 130 bin tonluk gemilerin geçebildiğine işaret ederek, Ceyhan Limanı'na 400 bin tonluk gemilerin yaklaşabildiğini, bunun da Hindistan için büyük bir avantaj sağladığını söyledi.

Türk boğazlarından geçen bir geminin Kızıldeniz'e 39 günde ulaştığını belirten Güler, Ceyhan'dan Hindistan'a petrolün 16 günde taşındığını vurguladı. Güler, bunun da taşıma fiyatında Hindistan'a büyük avantajlar sağlayacağını belirterek, "Ceyhan-Kızıldeniz Petrol Boru Hattı için Türkiye, İsrail ve Hindistan enerji bakanları bir ay içerisinde bir araya geleceğiz" dedi.

Güler, boru hattı yapılmadan önce petrolün Ceyhan'dan Hindistan'a petrol taşıyabileceklerini, boru hattının yapılmasıyla birlikte Hazar, Kerkük-Yumurtalık ve Orta Asya'dan gelen üç ayrı petrolün de Ceyhan'da harmanlanabileceğini anlattı.

Hindistan'da sıkıştırılmış doğal gaz kullanımının yaygın olduğunu ifade eden Güler, özellikle küçük yerleşim alanlarında boru döşemeye ihtiyaç kalmaksızın evlere tankerlerle kurulan sistemle doğal gaz verilebildiğini kaydetti. Güler, Türkiye'de bunu da küçük yerleşim alanlarında yangınlaştırmayı düşündüklerini ifade etti.

Güler, Hindistan petrol şirketiyle TPAO'nun Libya'da çalışmaları bulunduğunu anımsatarak, buna benzer ortak faaliyetlerin başka ülkelerde de yapılabileceğini söyledi.

Hilmi Güler, ziyaret kapsamında Bangalore'deki yenilenebilir enerji uygulamalarını da inceleme fırsatı bulacağını kaydetti.