Çin'de imalat ve hizmetler PMI kırılganlığa işaret ediyor

Çin'de Ekim ayı imalat ve hizmetler PMI ekonomide kırılganlığa işaret ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEIJING - Çin'de imalat sanayi PMI verisinin Ekim'de beklentilerin altında gelmesinin ardından hizmet sektörü PMI verisinin dokuz ayın en düşük seviyesine gerilemesi dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin kırılganlığına işaret ediyor.             

Çin'de hafta sonunda yayımlanan resmi imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Eylül'deki 51.1 seviyesinden Ekim'de 50.8'e gerileyerek beş ayın en düşük değerini aldı.

Reuters anketinde endeksin 51.2 değerini alması bekleniyordu.             

Bugün yayımlanan hizmet sektörü PMI ise Eylül'deki 54 düzeyinden Ekim'de 53.8'e inerek Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Endeks buna rağmen daralma ile büyümeyi birbirinden ayıran 50 düzeyinin belirgin derecede üzerinde bulunuyor.
              
İmalat sektöründe ivme kaybına yeni siparişlerdeki azalma ve artan maliyetler neden olurken, hizmet sektörünü yavaşlatan temel etken ise zayıflayan emlak piyasası oldu.
              
Çin'de ekonomik büyüme hükümetin destek çabalarına rağmen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7.3'e gerileyerek küresel finansal krizden bu yana en düşük düzeye indi.
              
İmalat ve hizmet sektörü PMI dördüncü çeyreğe inerken ekonominin ivme kaybettiğine işaret ediyor. Uzmanlar yılın tamamına bakıldığında ekonomik büyümenin hükümetin yüzde 7.5 olan hedefinin altında kalabileceğini bekliyorlar.
              
Çin yönetimi ekonomiyi desteklemek için şu ana kadar demiryolu ve kamu konut inşaat projelerini hızlandırmak, bankaların zorunlu karşılıklarını azaltmak ve konut piyasasındaki yavaşlamayı hafifletmek için mülkiyet sınırlamalarını gevşetmek gibi bir dizi önlem aldı.
              
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'de hizmet sektörü ilk defa geçen yıl gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 46.1'ini sağlayarak imalat ve inşaat sektörünün önüne geçti.

Bu konularda ilginizi çekebilir