Clinton, oyların yeniden sayımı için atağa geçti

ABD'de başkanlık seçimlerini kaybeden Demokrat aday Clinton'ın kampanya ekibi, başta Wisconsin olmak üzere bazı kritik eyaletlerdeki oyların yeniden sayılması için bugünden itibaren gerekli adımları atacaklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

8 Kasım'daki başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'a kaybeden Demokrat Clinton'ın kampanya ekibi, bazı eyaletlerdeki seçim sonuçlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, çok az farkla kaybedilen eyaletlerde oyların yeniden sayılması için gerekli tüm adımların atılacağı ifade edildi.

Önceki gün başkanlık seçimlerine katılan Yeşil Parti adayı Jill Stein, Trump'ın kazandığı Wisconsin eyaletindeki oyların, "siber saldırı" gerekçesiyle yeniden sayılması için başvuruda bulunmuştu.

Seçim komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, "Komisyon, başkan adaylarından birinin başvurusu üzerine eyalet genelinde oyların tekrar sayımı için gerekli hazırlıkları yapmaktadır." ifadesine yer verilmişti.

Wisconsin öncelikli, Michigan ve Pennsylvania sırada

Clinton kampanyasının da oyların yeniden sayımı sürecine dahil olmasıyla başta Wisconsin olmak üzere kritik eyaletlerdeki yeni başvuruların sonucu şimdiden merak edilmeye başladı.

Ancak Clinton'ın ekibi, Wisconsin'de şu ana kadarki incelemelerinde herhangi bir siber saldırı izine rastlanmadığını da bildirdi.

Wisconsin'de seçimleri kazanan Trump 1 milyon 409 bin, Clinton ise yaklaşık 28 bin farkla 1 milyon 381 bin 823 oy almıştı.

Wisconsin'ın yanı sıra Trump'ın 12 bin oy farkla kazandığı Michigan ve 68 bin oy farkla kazandığı Pennsylvania'da da Clinton'ın ekibinin başvuru yapması ve oyların yeniden sayılması sürecine katılması bekleniyor.

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Trump, başkanlık için gereken 270 rakamını geçerek 290 seçici kurul üyesinin desteğini almış ve 8 Kasım akşamı başkanlık seçimlerini kazanmıştı. Buna karşılık Clinton ise 232'de kalmıştı.

Oyların yeniden sayılmasının seçim sonuçlarını ne ölçüde etkileyeceği henüz bilinmiyor, ancak eğer bazı eyaletlerde oylar yeniden sayılır ve Clinton kritik eyaletlerdeki delegeleri kazanırsa başkanlık seçimlerinin matematiği bugünkünden farklı bir hal alabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir