Danimarka'nın Türk konut sektörüne ilgisi düştü

2003-2006 arasında sadece Alanya'dan 8 bin konut satın alan Danimarkalılar'ın, Kopenhag Turizm Fuarı'nda konut pazarlayan Türk firmalarına ilgileri düşük oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOPENHAG  - Türkiye'de özellikle Alanya'da konut satın alan Danimarkalılar'ın 2006'dan itibaren azalan ilgileri, Kopenhag Turizm Fuarı'nda da zayıf kaldı. Türk firmaların gözü, Stockholm'deki emlak fuarına çevrildi. 

Her yıl Türkiye'ye yaklaşık 400 bin turistin geldiği Danimarka'da, bir dönem Türkiye'nin sahil bölgelerinden konut alımı çok yaygın iken 2006 yılından itibaren trendde düşüş gözleniyor. Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da 3 gün süren turizm fuarında stant açan Türk firmaları, özellikle Alanya ile KKTC'den konut satışı için bağlantı kurmaya çalıştı. 

Fuarda konut pazarlayan Alanya merkezli Trust United firmasının yöneticisi Durmuş Özgen yaptığı açıklamada, Alanya'da 2003'ten itibaren başta Danimarkalılar olmak üzere daha çok İskandinav ülkelerinden gelenlerle Ruslar'a toplam 32 bin konutun satıldığını, halihazırda 7-8 bin Danimarkalı'nın Alanya'da yaşadığını bildirdi. 

Türkiye'den yabancıların konut alımının yatırım veya yaşama amaçlı olduğuna işaret eden Özgen, yatırım amaçlı olanların, örneğin "100 bin avroyla ev alacağına 10 evi 10'ar bin avro kaporayla alıp memlekette satarım" diye düşündüğünü fakat bu tutmayınca ekonomik sıkıntıya düşerek ucuza elden çıkardıklarını söyledi. 

Yaşamak için konut alarak Alanya'ya yerleşenlerin ise çok mutlu olduğunu anlatan Özgen, şunları kaydetti: 

"Çünkü güzel bir iklim, hava ve insanların misafirperverliğini görüyorlar. Meyve sebze ucuz, yüksek hayat standardında yaşıyorlar. Alanya'da Danimarkalılar'ın kulübü var, belediye meclisinde sandalyeleri var. Oy verme hakları yok ama toplantılara katılıyorlar. Bu arada biz de onlardan güzel şeyler öğrendik, mesela artık ister istemez emniyet kemerini bağlıyoruz. Tatil yapmayı, dürüstlüğü de öğrendik. Bir kağıda birkaç satır yazarak 2 yıl sonra bitecek bir ev için 100 bin avro havale edebiliyorlar, güvene dayalı ilişkileri var."  

Fuara ilgi düşük kaldı 

Durmuş Özgen, 2003 yılından 2006 yılına kadar yaklaşık 8 bin Danimarkalı'nın Alanya'dan konut satın aldığını, 2006 yılından itibaren Danimarkalılar'ın satın aldığı konut sayısının ise 2 bin civarında kaldığını kaydetti. 

Danimarkalılar'ın azalan ilgisiyle bu yıl durumu net görmek ve satışları tekrar artırabilmek için Kopenhag'daki fuara katıldıklarını ancak ilginin yine düşük kaldığını ifade eden Özgen, "40-50 kadar bağlantı kurduk, 30-35 kadar ciddi müşteri aldık fakat yine de Kopenhag'daki fuarda ilgi zayıftı. Portekiz, İspanya ve Kıbrıs stantları da vardı. Ancak genel olarak yurt dışında gayrimenkul alımına ilgi zayıf. Ekonomik durum ve buradaki gayrimenkullerin değerlerinin düşmesiyle de ilgili bir durum" diye konuştu. 

Türkiye'den konut alımına şimdilerde en çok İsveçliler'in ilgi gösterdiğine işaret eden Özgen, Stockholm'de 1-2 Şubat 2014 tarihlerinde yapılacak emlak fuarına Türkiye'den çok sayıda firmanın katılacağını, İsveç'in yanı sıra Finlandiya ve Rusya'dan da ilginin sürdüğünü, firma olarak bu ülkelerdeki fuarlara sürekli katılım sağladıklarını anlattı. 

Fuar katılımına destek talebi 

Durmuş Özgen, her yıl çok sayıda fuara katılırken aslında kendileri için olduğu kadar ülke tanıtımı için de çalıştıklarını belirterek, geçen yıl firma olarak 34 fuara ve çeşitli ülkelerdeki yaklaşık 40 kadar toplantıya katıldıklarını, bu katılımların kendilerine 1 milyon 200 bin liraya mal olduğunu ifade etti: 

Özgen, "Kopenhag'daki fuara katılımın maliyeti 8 bin avro, 200 kilo yükle geldik, broşürler vs. Bunları, destekler olmadan yapıyoruz. Oysa yaptığımız şey, ülke tanıtımı. Ciddi bir turizm girdisi sağlıyoruz. Hiç olmazsa fuar katılımlarına destekler verilmeli" dedi. 

Fuarda stant açarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden konut satışı yapan Noyanlar Grup'un Satış Yöneticisi Osman Oran da İsveç-Stockholm ve Norveç-Bergen'deki fuarlarda İskandinav müşterilere ulaşmayı planladıklarını dile getirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir