Demokratlar kozlarını paylaştı

ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı olmak için yarışan Clinton, Sanders ve O’Malley canlı yayında kozlarını paylaştı. Düelloya Clinton ile Sanders arasındaki Wall Street tartışması damga vurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri için Demokrat Parti adına yarışan Hillary Clinton, Bernie Senders ve Martin O’Malley 1 Şubat’ta Iowa’da başlayacak ön seçimler öncesinde son kez kozlarını canlı yayında paylaştı.

Demokrat Parti'nin en güçlü adayı Hillary Clinton, İran'la yapılan nükleer anlaşmanın hazırlıklarını yaptığını belirtti. İkili bireysel silahlanma, sağlık reformu ve dış politika konularında ateşli bir tartışmaya tutuştu. Demokrat aday Bill Sanders ABD eski Başkanı Bill Clinton'ın seks skandalıyla ilgili de açıklamalarda bulunarak Hillary Clinton'ı zor durumda bıraktı. 

ABD eski başkanlarından Bill Clinton’ın eşi olan ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton kendisini “sosyalist demokrat” diye tanımlayan Vermont Senatörü Bernie Sanders ve eski Maryland Valisi Martin O’Malley Amerikan NBC televizyonunda yayınlanan açık oturumda karşı karşıya geldi.

Wall Street düelloyu ateşledi

Açık oturumdaki en ateşli tartışmanın fitili oturumu yöneten kişinin Sanders'a, " Wall Street ile ilişkilerde Clinton ile aranızdaki farklar nelerdir' sorusu yöneltilince ateşlendi. 

Sanders, " İlk fark şu: Ben büyük bankalardan para almıyorum. Goldman Sachs'tan konuşma başına da ücret almıyorum.  'Batmak için çok büyük' denilen dört büyük bankadan üçünün devlet tarafından  kurtarıldıktan sonra daha da büyük olduğunu anlamaya çalışıyorum. 21. yüzyıl Glass-Steagall Yasası'nı getirip dev finans kurumlarını parçalamalıyız" dedi. 

Glass-Steagall Yasası geleneksel bankalarla yatırım bankalarını birbirinden ayıran bir kanun. 

'Goldman Sasch'tan 600 bin dolar aldın '

Goldman Sasch'tan 600 bin dolar aldığını belirterek oturumda öne geçmeye çalışan Sanders Clinton'a " Bir yılda yaptığın konuşmalar karşılığında Goldman Sasch'tan 600 bin dolar aldın Uyuşturucu kullandığı için gençler hapse girerken, yasaları çiğnediği gerekçesiyle 5 milyar dolarlık para cezasına çarptırılan finans kurumunun (Goldman Sachs) hiç bir yöneticisinin mahkemelik bile olmaması tuhafıma gidiyor. " diye sert çıktı. 

Clinton ise Sanders'ı 2000 yılında ABD finansal piyasalardaki devlet müdahalesinin kaldırılması için oy kullanmakla suçladı. Sanders'ı köşeye sıkıştırmak isteyen Clinton, " Finans dünyasındaki devlet müdahalesinin kaldırılmasıyla, Tahvil Borsası Denetleme Kurulu (SEC) ile ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu takas işlemelerine ve piyasa türevlerine müdahale edememesi 2008 finansal krizinin ana nedenlerinin başında gelmişti. "