Dev projelere giren Mitsubishi 5 yılda yüzde 20 büyüyecek
Türkiye pazarına 2 yıl önce giren Mitsubishi Electric, Marmaray Projesi, Türksat 4A ve Türksat B uydularında teknolojisi ile yer aldı
SEDAT ALP / İZMİR
Japonya’nın güçlü teknoloji firması Mitsubishi Electric, 2 yıl önce yerel distribütörünü satın alarak kendi yapılandırmasını kurduğu Türkiye pazarında hızlı bir büyüme planlıyor. 42 ülkede 120 binden fazla çalışanı ile yıllık 36 milyar dolarlık konsolide net satışa sahip olan Japon devi, Türkiye’de fabrika otomasyonları, ileri robot teknolojileri ve iklimlendirme sektörlerinin yanı sıra iletişim uyduları, asansör, güç kaynakları, ulaştırma bağlantılı altyapı işlerinde faaliyet gösteriyor. Mitsubishi Electric, Türkiye’de fabrika otomasyonuna yönelik teknolojisini yaygınlaştırarak sanayi tesislerinde verimliliği arttırmayı hedefl iyor.
Fabrika otomasyon sistemleri iş kolunda otomotiv, gıda, paketleme, metal işleme makineleri, PVC işleme makineleri gibi Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarının bulunduğu alanlarda hizmet verdiklerini belirten Mitsubishi Electric Türkiye A.Ş. Başkanı Masahiro Fujisawa, ürünlerini, Mitsubishi Electric Türkiye’de istihdam edilen Türk mühendislerin dizayn, projelendirme, yazılım ve devreye alma çalışmalarıyla birleştirerek Türk sanayisine yüksek kaliteli hizmet sunduklarını söyledi.
İstanbul merkezli olarak Ankara, Adana, Antalya, Bursa ve İzmir’de şubeleri bulunduğunu söyleyen Fujisawa, Türkiye’deki faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi: “ Marmaray tünelindeki otomasyon sistemleri izleme teknolojisini biz kurduk. Türksat 4A, Japonya’daki fabrikamızda üretildi ve 14 Şubat 2014’te Kazakistan’dan uzaya fırlatıldı. Asansör, yürüyen merdiven, güç kaynakları faaliyetlerimiz var. Ulaştırma altyapı işlerinde teknolojimizle yer alıyoruz.”
Fabrika otomasyonu Türk firmalarının da gündeminde
Fujisawa, Mitsubishi Electric’in en iddialı olduğu alanın fabrika otomasyonu olduğunu belirterek, “Türkiye’de fabrika otomasyon sistemlerine olan talebin arttığını gördük ve bu talebi karşılamak için 2 yıl önce Türkiye’deki konumumuzu güçlendirdik. Sanayiciye sunduğumuz otomasyon cihazları ile sanayi tesislerinde ağırlıklı olarak sağlık ve güvenlik açısından sorunlu üretim alanlarında insan gücü yerine robotik sistemleri kurarak bir yandan iş güvenliğini sağlıyor diğer yandan da işletmeye daha verimli üretim olanağı sunuyoruz. Dolayısıyla bizim kurduğumuz robot teknolojisi insanın yapamadığı zor işleri yaptığı için işsizliğe yol açan değil, işletmenin karlılığını arttıran teknolojiler” dedi.
Türkiye’nin, hızlı büyüme potansiyeli ile Mitsubishi Electric için öncelikli pazar durumunda olduğunu kaydeden Masahiro Fujisawa, 2 yıldır Türkiye için öngördükleri hedefi yakaladıklarını belirterek, şunları söyledi: “Gelecekte Türkiye’de fabrika otomasyonuna ve ek olarak enerji tasarrufu ile ağır makinelerdeki işlevselliğe olan ihtiyacın artacağı kanısındayız. Mitsubishi Electric olarak Türkiye’nin, endüstrisi ve teknolojisiyle üretkenliğinin daha da artacağını, katma değeri çok daha yüksek ürünler üretileceğini ve dünyanın ileri ekonomileri arasındaki yerini alacağını düşünüyoruz. Bu düşüncemiz, Türkiye’nin gerçekleştirdiği Marmaray Projesi, inşa etmekte olduğu köprü, baraj, tünel, havalimanı gibi çok sayıda projeyle doğrulanıyor. Avrupa’daki şirketlerle kıyaslandığında Türkiye’deki firmaların büyüme hızı daha fazla. Biz Türkiye’de 5 yılda her yıl yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz.”
İzmir'de de robot eğitim merkezi kurulacak
Fujisawa, Mitsubishi Electric’in yeni endüstri evresi olarak adlandırılan Endüstri 4.0 ve bu evrenin Mitsubishi Electric’teki karşılığı olan e-F@ ctory konseptiyle geleceğin dijital fabrika teknolojisini sunan ürünleri ile Türkiye’de hızlı bir büyüme hedeflediğini söyledi. Bursa ve İstanbul’dan sonra İzmir’de de robot eğitim merkezinin kurulmasına katkı sağlayarak, öğrencilerin çağın gelişen teknolojilerine uyum sağlamalarını hedeflediklerini ifade eden Masahiro Fujisawa, 9 Eylül Üniversitesi ile Endüstriyel Otomasyon ve Robot Teknolojileri Eğitim Merkezi kurulmasına ilişkin ön protokol imzaladıklarını hatırlattı.