‘Dijital İkiz’ ile risk ortadan kalkıyor hem maliyet hem de zaman azalıyor

‘Dijital İkiz’ teknolojisi ile üretim anlayışına yeni bir soluk getirmeyi amaçlayan Siemens, şirket ve kurumların araştırma, test ve üretim süreçlerini çok daha hızlı, verimli ve ekonomik hale dönüştürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özgür TAŞPINAR

MÜNİH - Siemens, sanal ortamda hayata geçirdiği herhangi bir fabrikanın, ürünün ya da üretim hattının ‘Dijital İkizi’ sayesinde üreticilere zaman ve maliyetten tasarruf sağlatırken, riski de ortadan kaldırıyor. Dijital İkiz, zaman ve maliyet avantajının yanı sıra yüksek adetlerde kişiselleştirilmiş ( butik) üretime de imkan tanıyor.

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen toplantıda Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis ile Siemens Global Dijital Fabrika Bölümü CEO’su Dr. Jan Mrosik, Siemens’in dijitalizasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Dijital İkiz teknolojisi ile üretim anlayışına yeni bir soluk getirdiklerini dile getiren Gelis, “Şirket ve kurumların araştırma, test ve üretim süreçleri çok daha hızlı, verimli ve ekonomik hale geliyor. Bugüne kadar ‘Dijital İkiz’ teknolojisini de kullanarak gerçekleştirdiğimiz dijitalizasyon projeleri ile şirketlerin hızlı ve ucuz sanal testler yapmasını, hatta yeni ürün geliştirme ve pazara çıkış sürelerinin kısalmasını sağladık. Siemens’in Dijital İkiz teknolojisi ile şirketler dijital üretime geçebilirken, butik üretimin de gelişmesini, giderek yaygınlaşmasını sağlıyoruz” dedi.

Üç temel alana odaklandı

83 milyar euro geliri, 6.2 milyar euro kârı ve 200 ülkede 377 bin çalışanıyla Siemens’in 2020 vizyonu kapsamında iş odağını, elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalizasyon ile keskinleştirdiğini vurgulayan Gelis, “Hızla büyüyen dijitalizasyon pazarı sayesinde şirketlerin daha fazla değer ve fırsat yaratmaları mümkün. Bunun için iş modellerinin dijital teknolojiler kullanılarak dönüştürülmesi gerekiyor. Yani, daha hızlı, daha esnek ve daha üretken olabilmenin yolu süreçleri dijitalleştirmekten geçiyor” diye konuştu.

Siemens’in dijitalizasyon konusundaki başarı hikayelerinin Türkiye’de de hızla çoğaldığını belirten Gelis, sözlerine şöyle devam etti: “Turkcell ile hayata geçirdiğimiz dijital işbirliği ile Nesnelerin İnterneti teknolojisinden yararlanıyoruz. Bu işbirliği sayesinde Siemens’in Türk mühendislerinin geliştirdiği yazılım, Turkcell'in Akıllı Ev Platformu’yla tam entegrasyon sağlayacak ve enerji tüketimini azaltacak. Sistemin kurulduğu konut ve binalardaki dijital uygulamalar sayesinde yüzde 30’a varan enerji tasarrufu elde edilecek. Siemens’in dijitalizasyon kapsamında Turkcell’le başlattığı işbirliği, Endüstri 4.0 ve MindSphere uygulamalarıyla devam edecek.”

Gelis, endüstride sahada bulunan tüm cihazları birbirine bağlayan MindSphere uygulaması sayesinde de makinelerdeki verilerin toplanarak buluta taşındığını söyledi. Hüseyin Gelis, bu verilerin kullanılarak MindSphere üzerinde aplikasyonlar geliştirilebildiğine dikkat çekti.

Türkiye, Ar-Ge‘de üs oldu

Siemens Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Gelis, merkezlerinde çalışan Türk araştırmacı ve mühendislerle yarının teknolojilerini bugünden geliştirdiklerini anlattı. Gelis, Aralık 2017’de Gebze’de yeni bir fabrikayı bünyesine katan Siemens Entegre Üretim Tesisleri’nin, Organize Sanayi Bölgeleri içinde dijital dönüşüm merkezleri açılması yönündeki ulusal yaklaşımın somut örneklerinden biri olduğuna işaretti. Siemens’in Ar-Ge çalışmalarına 50 kişiyle başladığını, bugün 550 kişiye ulaştığına aktaran Gelis, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ar-Ge ve İnovasyon Merkezleri’nde yüzde 30 kadın çalışan oranına sahip Siemens Türkiye’nin bu alanda yaptığı harcamalar, Türkiye ortalamasının iki katına ulaşıyor. 2017 yılında 27 milyon euro tutarında Ar-Ge yatırımı gerçekleştiren Siemens Türkiye, 2018 yılında yüzde 25’lik artışla 34 milyon euroya ulaşmayı hedefliyor. Siemens Türkiye yeni AR-GE yatırımlarını özellikle Dijitalizasyon ve Endüstriyel Bulut teknolojilerine odaklamayı planlıyor.”

Maserati Adidas ve Bayern’i dijitalleştirdi

Dijitalizasyon stratejisi kapsamında yazılım ve dijital servislerden elde ettiği geliri 2017 yılında 5.2 milyar euroya çıkaran Siemens’in Maserati fabrikasında gerçekleştirdiği proje, dijitalleşme çalışmalarına iyi bir örnek olarak gösteriliyor. Maserati'nin Ghibli modelini ürettiği fabrikada gerçekleştirilen dijital dönüşüm sayesinde yeni ürün geliştirme süresi yüzde 30 kısaltıldı. Siemens’in entegre dijital çözümleri ile ürünlerin pazara çıkış süresi ise 30’dan 16 aya düşürüldü. Bu proje sayesinde aynı fabrikada üç kat daha fazla araç üretilebiliyor. Adidas’ın SpeedFactory’si de Siemens tarafından dijital dönüşümden geçirildi. SpeedFactory’nin ‘Dijital İkizi’, üretim öncesinde sürecin tamamının simüle edilmesini, test edilmesini ve optimize edilmesini sağladı. Dijitalizasyondan sonra Adidas’ın bu fabrikası kişiselleştirilebilir, hızlı ve şeffaf üretim yapacak hale getirildi. Bayern Münih’e de teknoloji desteği veren Siemens, özellikle ulaşım, enerji, emniyet ve güvenlik çözümleri sunuyor.


 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir