Dolar milyoneri sayısı arttı

Merrill Lynch- Capgemini'nin raporuna göre, Türkiye'deki varlıklı kişi sayısı 2008 yılına göre yüzde 6,4 artarak 33 bin 700'den 35 bin 900'e yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Dünyada dolar milyoneri sayısı 2009’daki krize rağmen artış gösterdi.

Merrill Lynch Varlık Yönetimi Birimi ve küresel danışmanlık hizmetleri şirketi Capgemini tarafından hazırlanan "14. Yıllık Dünya Varlık Raporu"nun sonuçları, Merrill Lynch Avrupa, Orta Doğu, Afrika (EMEA) Varlık Yönetimi Yatırım Başkanı Bill O'Neill tarafından açıklandı.

Buna göre, dünyada dolar milyoneri sayısı yüzde 17 artarak, 10 milyona yükseldi. Dolar milyonerlerinin toplam varlıklarıysa yüzde 19 yükselerek 39 trilyon dolara çıktı. Ultra varlıklı kişiler de 2009 yılında varlıklarını yüzde 21,5 artırdı.

2009 yılında en yüksek varlıklı kişi nüfus artışına sahip her 10 ülkeden 8'i Asya Pasifik bölgesinden oldu. 2008 yılında yüzde 14,1 düşüşle 2,4 milyona inen Asya-Pasifik'teki varlıklı kişi nüfusu 2009 yılında yeniden artarak 3 milyona ulaşırken, ilk kez Avrupa'daki varlıklı kişi nüfusu ile eşitlendi.

Türkiye'deki varlıklı kişi sayısı yüzde 6,4 arttı

Rapora göre, 2009 yılında Türkiye'deki varlıklı kişi sayısı 2008 yılına göre yüzde 6,4 artarak 33 bin 700 den 35 bin 900'e yükseldi.

Bill O'Neill, bu kişilerin özellikle piyasa değeri anlamında varlıklarının ikiye katlandığını, burada piyasa değerinin 2009 yılında yüzde 97,8 yükselmesinin ve Merkez Bankası faiz oranlarının ciddi oranda azalmasının etkisi bulunduğunu belirtti.

O'Neill, borsa endeksinin hala yükselmesini, gayrimenkul sektöründe biraz daha fiyatların istikrara kavuşmasını, bir miktar daralma ve gerilemeden sonra toparlanma beklediklerini, Türkiye'deki ticari gayrimenkul sektörünün 2009 yılında Orta ve Batı Avrupa'ya göre çok daha iyi performans gösterdiğini kaydetti.

Merkez Bankası faiz oranlarının yüzde 6,5 seviyelerine kadar gerilediğini, Avrupa'daki finansal krizin ışığında Türkiye'deki faiz oranları bu seviyelerde beklenenden daha uzun süre kalacak diye düşündüklerini belirten O'Neill, "Hükümetin açıkladığı orta vadeli kalkınma planı sürdürülebilir bir program olarak görülüyor. Özellikle kamu maliyesiyle ilgili iyi rakamlara ihtiyacımız var. Oradan gelecek iyi veriler ve devletin uyguladığı finansal mali canlanma programları Türkiye'nin ekonomisinde önemli rol oynamaya devam edecek" dedi.

Asya-Pasifik'teki varlıklar, Avrupa'dakileri geride bıraktı 

Asya-Pasifik'teki varlıklılar da yine aynı şekilde yüzde 30,9'luk artışla 9,7 trilyon dolara çıkarak Avrupa'daki varlıklı kişilerin 9,5 trilyon dolarlık varlıklarını da geride bıraktı. 2008 yılında varlıklı kişi nüfusu ve varlıkları açısından büyük kayıplar veren Hong Kong ve Hindistan, Asya-Pasifik'teki büyümenin lokomotifi oldu.

1 milyon doların üzerinde yatırılabilir varlığı olanların "varlıklı", 30 milyon doların üzerinde yatırılabilir varlığı olanların ise "ultra varlıklı" olarak tanımlandığı rapor, 2009'da, dünyadaki varlıklı kişilerin, dünya ekonomisindeki zayıflıklara rağmen toparlandıklarını ortaya koydu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir