Downer: Müzakerelerde istikrarlı ilerleme sağlandı

BM Güvenlik Konseyi'nin basına kapalı düzenlenen Kıbrıs konulu danışma toplantısı sona erdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Kıbrıs'ta süren müzakerelerde iki liderin ciddi ve istikrarlı ilerleme sağladıklarını, sorunun çözümü yolunda "ihtiyatlı iyimserlik" taşımayı sürdürdüklerini söyledi.

Downer, Güvenlik Konseyi'ne Genel Sekreter Ban'ın Kıbrıs'taki BM Geçici Barış Gücü (UNFICYP) ve Ban'ın Ada'daki iyiniyet misyonuyla ilgili olarak hazırladığı iki rapor hakkında bilgi verdiklerini, çözümün sağlanabileceği yönünde "ihtiyatlı iyimserlik" taşıdıklarını, iki liderin müzakerelerini iyiniyetle sürdürdüklerini söyledi. Görüşmelerin ikinci turunun sürdüğünü hatırlatan Downer, Kıbrıs sorununun yıllardan beri çözülememesinin, zorlukların büyüklüğünü gösterdiğini, bununla birlikte liderlerin son derece profesyonel bir biçimde çalıştıklarını ve çözüm bulmak istediklerini belirterek, liderlerin müzakerelerde ciddi ilerleme sağladıklarını kaydetti.

Downer, bir soru üzerine, BM Güvenlik Konseyi'ne 30 Nisan'da verdiği son brifingin ardından bu yana müzakerelerde "iyi ilerleme sağlandığını" belirterek, son aylardaki müzakerelerde iki tarafın görüşlerinde kimi konularda yakınlaşma olduğunu vurguladı. Müzakerelerin basına kapalı yapıldığına dikkati çeken Downer, 3 Eylül 2008'de başlayan müzakerelerde bugüne dek istikrarlı ilerleme sağlandığını ve sorunun çözümü yolunda "ihtiyatlı iyimserlik" taşıdığını söyledi.

Yeni yılda da görüşmeler yoğun olarak sürecek

Downer, uluslararası toplumun ve BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs müzakerelerine bakışıyla ilgili bir soru üzerine, "Bu tabii eninde sonunda Kıbrıslılar'ı ilgilendiren bir sorun ama uluslararası toplumun istediği şey Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi" dedi. Uluslararası toplumun Kıbrıs konusuna oldukça odaklandığını ve BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda bir çözüm bulunması amacıyla Ada'daki sürece son derece güçlü destek verdiğini da ifade eden Downer, "Uluslararası toplum bu sefer iyiniyetle çalışan bu iki liderin bir anlaşmaya varmaları konusunda beklenti ve umut içinde" diye konuştu.

Downer, liderlerin yeni yılda evlerde buluşması yönündeki bir soru üzerine, 2010 yılındaki görüşmelerin programı konusunda resmi bir açıklama yapılmadığını, ama liderlerin yeni yılda da görüşmelerin yoğun bir biçimde sürmesini istediklerini söyledi ve şunları kaydetti:

"Ocak ve şubat aylarında verimli ve yoğun görüşmelerin olmasını sabırsızlıkla bekliyoruz, gelecek yılın başında çok şey olacak. Gelecek nisan ayında kuzeyde seçimler var, tabii bu, liderlerin, görüşmelerinin programlanmasıyla ilgili olarak dikkate almaları gereken bir durum. (Bu seçimlerden önce herşeyin müzakere edilmesi gerek) gibi birşey söylemiyorum, bu liderlere kalmış birşey. Bu seçimlerde muhtemelen Mehmet Ali Talat aday olacak ve tabii liderler bu durumun farkındalar."