Dünya, yeni küresel iklim paktının temelini attı

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Protokolü 20. Sözleşme Taraflar Konferansı ve Kyoto Protokolü 10. Sözleşme Taraflar Konferansı'nda gelecek yıl imzalanmak üzere yeni bir küresel iklim paktına zemin oluşturan bir anlaşmaya imza atıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

Peru’nun başkenti Lima’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda uluslar iklim değişikliğiyle mücadelede bir anlaşmaya vardı. Yeni bir küresel ısınma anlaşması için yapılan görüşmeler uzmaşlazlıkların giderilememesi nedeniyle hafta sonuna sarkmıştı. Gelecek yıl imzalanması planlanan yeni bir küresel iklim paktına zemin hazırlayan anlaşma kabul edildi. Delegeler gelecek yıl Paris’te gerçekleşecek bir iklim zirvesinde verecekleri ulusal güvencelerin birer taslağını onayladı. Çevrecilerin anlaşmayı zayıf ve etkisiz olması sebebiyle eleştirdiği ve anlaşmanın uluslararası iklim kurallarını gevşeteceğini düşündükleri belirtiliyor. 

Gelişen ve gelişmiş arasında ‘farklılaşmış’ sorumluluk 

Lima Anlaşması, bir önceki taslağın, gelişmiş ülkeleri, küresel ısınmayla mücadelede sorumluluklarını yerine getirmekten kaçınmakla suçlayan gelişmekte olan ülkeler tarafından reddedilmesinden saatler sonra onaylandı. Konferansta sunulan dördüncü ve nihai metin olan anlaşmada, gelişmekte olan ülkelerin endişeleri, ülkelerin küresel ısınmayla mücadelede “ortak ancak farklılaşmış sorumlulukları” bulunduğu ifadesine yer verilerek giderildi. Anlaşmada, ülkelerin küresel ısınmayla mücadele taahhütlerinin, iklim değişikliğine ortak etkinin değerlendirilmesi için gelecek yıl Paris’te yapılacak zirveden bir ay önce gözden geçirileceği de belirtildi. 

Konferansta onaylanan nihai kararın, çeşitli tarafların beklentisini karşılamadığı ancak tarafl arın, 2015 yılında Paris Konferansı’nda varılacak anlaşma tasarısının esas unsurları üzerine fikir birliğine vardığı belirtildi. Kararda, çeşitli ülkelerin ilgi gösterdiği, her ülkenin kendi katkı hedefini kararlaştırması gibi içerikler yer alıyor. Tüm bunlar 2015’te Paris’te düzenlenecek ikilim değişikliği konferansında 2020 yılı sonrası global iklim değişikliğine karşı yeni bir anlaşma belgesinin ortaya getirilmesi için temel atılmasını sağladı. Çin heyeti Başkanı, Çin Devlet Kalkınma ve Reform Komitesi Başkan Yardımcısı Xie Chenghua, önümüzdeki yıl Paris Konferansı’nın başarılı geçmesi amacıyla, çeşitli ülkelerin daha fazla esneklik ve güven göstermeleri gerekiğini ifade etti. 
2015’te Paris’te imzalanacak, Kyoto’nun yerini alacak 

Taslak anlaşma metninin önündeki en önemli sorunlardan biri, ülkelerin Paris’teki zirveye kadar açıklaması gereken iklim eylem planlarının içeriği olarak gösteriliyordu. Konferansa katılan 200’e yakın ülkeden heyetler, 2015 yılında Paris’te tüm ülkeler tarafından kabul edilecek ve 2020’de Kyoto Anlaşması’nın yerini alacak taslak bir anlaşma üzerinde çalışıyordu. Taslak anlaşma metninin, konferansın son günü olarak belirlenen cuma günü çıkması planlanıyordu.

Karbondioksit kirliliğinde gelişen ülkeler zirvede

Tarihte en fazla karbondioksit kirliliğine Batılı ülkeler neden olurken, şu anda ekonomileri büyüyen gelişmekte olan ülkeler bu konuda zirveye oturmuş durumda. Bilimsel raporlar, iklim değişikliğinin etkilerinin halihazırda deniz suyu seviyelerinin yükselmesi, sıcak hava dalgalarının şiddetlenmesi, bazı bölgelerde sellere, bazılarında ise kuraklığa yol açan hava durumundaki değişimler dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde kendini gösterdiğini ortaya koyuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir