EBRD, çiftçi KOBİ'lere 400 milyon euro ayırdı

Kaynak, Türk tarım sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin finansmana erişimini artırmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türk tarım isletmeciliği sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) destek olmak için 400 milyon Euro'luk kaynak sağladı. Söz konusu fonlar, Türkiye Tarım Işletmeciliği KOBİ Finansman Aracı (TurAFF) kapsamında yer alan yerli özel bankalar aracılığıyla özellikle kırsal kesimde faaliyet gosteren Türk KOBİ'lerine aktarılacak.

TurAFF altındaki ilk anlaşma olan 50 milyon Euroluk direkt finansman sözleşmesi bugün İstanbul'da Turkiye Sinai Kalkınma Bankası (TSKB) ile imzalandı. TSKB, EBRD'den sagladığı fon ile tarım sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lere tek seferde 20 milyon Euro tutara kadar kredi sağlayabilecek. EBRD ile TSKB arasında 50 milyon Euro tutarda eş finansman kaynağının aktarımını düzenleyen anlaşma da önümüzdeki aylarda imzalanacak.

Bankalar tarıma odaklanacak

Kaynakla ilgili açıklama yapan EBRD Batı Balkanlar, Doğu Avrupa ve Türkiye Finansal Kurumlar Direktörü Francis Malige "Bu proje ile EBRD, özellikle ülkenin finansmana erişim konusunda sıkıntı çeken bölgelerindeki reel ekonomiyi desteklemeye yönelik taahhüdünü güçlendirmiş bulunmaktadır. Bu yeni finansman programı Türk bankalarının bu öncelikli sektöre odaklanmalarına ve fonlama tabanlarını çeşitlendirme ve fon vadelerini uzatmalarına yardımcı olacaktır" dedi. 

TSKB Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Orhan Beşkök, "1950 yılındaki kuruluşundan beri Türkiye'deki reel sektörü desteklemekte olan TSKB, söz konusu krediyi tarıma dayalı sanayilerdeki KOBİ'leri desteklemek amacıyla kullanacaktır. Bu kredi ile Türkiye'de EBRD ile olan işbirliğimizi başlatmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Yarısı doğrudan, yarısı risk paylaşımı yoluyla

İmzalanan anlaşma çerçevesinde, 200 milyon Euroya kadar kredi bankalara direkt olarak aktarılacak; 200 milyon Euroluk ek bir kaynak ise yerli özel bankalar ile risk paylaşımı yoluyla kriterleri sağlayan KOBİ'lere aktarılacak.

TurAFF, ABD Hükümeti tarafından sağlanan teknik destek fonları tarafından da destekleniyor. EBRD, Türkiye'deki operasyonlarına başladigi 2009 yılından bu yana farklı sektörlere 1.3 milyar Euro tutarında fon sağladı. Farklı yatırımcılar tarafından EBRD yer aldığı için sağlanan kaynak da eklendiğinde, bankanın içinde bulunduğu projelere aktarılan toplam desteğin boyutu 4 milyar Euro'ya ulaşıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir