ECB, varlık alım programını uzattı

Avrupa Merkez Bankası, varlık alım programını uzatma kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, varlık alım programını uzatma kararı aldıklarını ve bunun 2017 Mart sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Draghi ayrıca refinansman ve TLTRO operasyonlarına da devam  edileceğini belirtti.

Draghi bugünkü faiz toplantısının ardından basın toplantısı ile açıklamalarda bulundu. 

Draghi, gerektiği durumda varlık alım programını 2017 Mart sonrasında da devam ettireceklerine işaret etti. Draghi, "Varlık alım programındaki tahvillerden elde edilecek gelir yeniden yatırıma yönlendirilecek. Program euro cinsinden bölgesel ve yerel yönetim tahvillerini de kapsayacak." dedi.

Süper Mario euroyu uçurdu 

Draghi'nin açıklamalarının ardından euro dolar karşısında iki haftanın en yüksek seviyesi olan 1,0817'yi gördü. Euro/TL, 3,14 seviyesine yaklaştı.

Euro dolar karşısında 1.0817'ye yükseldikten sonra saat 15:12 itibariyle yüzde 0.64 primle 1.0673'ten işlem görüyor.

Almanya'nın 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin getirisi 1 baz puan yükselerek yüzde 0.48'e çıkarken, kararın ardından kısa süreli yükselen Avrupa borsaları daha sonra kazanımlarını geri verdi.

Euro, Türk Lirası karşısında da 3,1133 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi 1 ayın dibinde 

Dolar endeksi de kayıplarını artırarak 92.282 ile bir ayın en düşüğüne yaklaştı. 

Draghi, toplantıda enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine dönmesi için gerekli şartları ele aldıklarını söyledi. Draghi, "Enflasyonu yavaşlatan şartları da değerlendirdik" dedi. Kararların enflasyonun hedeflenen orana dönmesi için alındığına işaret eden Draghi, ekonomik görünüm için risklerin aşağı yönlü olduğunu belirtti.

Draghi, kararların toparlanmayı güçlendireceğini de belirtti.ECB'nin fiyat istikrarı için görünümü yakından izleyeceğini ifade eden Merkez Bankası Başkanı, "Varlık alım programı esneklik sağlıyor. Gerektiğinde tüm entrumanları kullanarak harekete geçmeye istekliyiz" diye konuştu.

'Likiditeyi çekmek için enstrümanlarımız var'

Mevduat faizi para politikasının ekonomiye aktarımını iyileştirmek için yapıldığını belirten Draghi, " "Bölgesel tahvillerden ne kadar alım yapılacağını söylemek için çok erken. Gerektiğinde piyasadaki likiditeyi çekmek için enstrümanlarımız var. Eldeki tahvillerden elde edilen gelirlerin yeniden yatırıma yönlendirilmesi Mart 2017'den önce başlayabilir." şeklinde konuştu. 

"ECB'nin kur hedefi yok"

ECB'nin kur hedefi olmadığını vurgulayan Draghi, " ECB'nin kur hedefi yok. Ancak kur fiyat istikrarı açısından önemli. Ne yaparsak yapalım kur etkileniyor. Kriz öncesi kadar yüksek kaldırıaç yok, kredilerde toparlanma hala bastırılmış durumda. "dedi. 

ECB bugünkü toplantısında gösterge faiz oranını değiştirmezken, mevduat faiz oranını beklendiği gibi düşürdü. Buna göre, gösterge faiz oranı yüzde 0,05 olarak devam ederken, mevduat faiz oranı yüzde -0,20'den yüzde -0,30'a çekildi.