Economist'te "THY" yorumu

Economist, THY'nin sosyal medyada tartışmalar yaratan kostümlerini ve içki yasağını sayfalarına taşıdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
THY'nin tartışma yaratan yeni kostümleri ve bazı hatlardaki içki servisi yasağı İngiltere'nin saygın dergisi The Economist'e haber oldu. 
 
"Türkiye ve İslam-Kıyafet testi" başlığı ile yayımlanan haber analizde, Dilek Hanif'in THY için tasarladığı yeni kıyafetler hakkında 'iffetli üniformalar' ifadesi kullanılırken, Türkiye'deki muhafazakarlaşamın İran mollalarından daha çok Amerikan tarzı bir muhafazakarlaşma olduğu vurgulandı. 
 
Economist'te yer alan ifadeler şöyle: 
Türkiye'nin kültür savaşlarında yeni sınırlar. Bir yorumcu 'Star Trek' benzetmesinde bulunuyor.
Kızgın bir başka yorumcu 'Burka da giyselerdi bari' diyor.
Türk Hava Yolları'nın kabin görevlilerinin güya 'iffetli üniformaları' sosyal medyada korku ve neşeyi birlikte tetikledi.
Bu durum ayrıca, İslamcı Adalet ve Kalkınma (Ak Parti) hükümetinin altındaki ürpertici muhafazakarlık hakkında tartışmalara neden oldu. 
Aile değerlerinin ve aleni dindarlığın benimsenmesiyle, AK Parti modeli; İran mollarından daha çok  Amerikan dindarlarına benziyor. Ama laikler kendilerni kuşatılmış hissediyor.
Öte yandan THY'nin kadınlar için ayak bileklerine kadar olan kaftanları ve erkekler için gümüş kumaşlı ceketleri ise kullanışsız görünüyor.
Kostümler, tasarlayan Dilek Hanif, bu tasarımların hazırlanan modellerin arasında sadece bir kaç tanesi olduğu konusunda ısrarlı. THY ise daha mantıklı tasarlanmış üniformaların fotoğraflarını yayınlayarak onun iddiasının arkasında duruyor.
 
İçki yasağı 
219 hedefe uçuş gerçekleştirebilen THY, ikinci kez Havayolu kalite ölçme ve değerlendirmeleri yapan Skytrax tarafından Avrupa'nın En İyi Havayolu Şirketi seçildi.
6 hat hariç bütün yerel hatlarında içkinin yasaklanmasının ortaya çıkmasıyla yeni bir tartışma patlak verdi.
8 Afrika bölgesi ve Orta Doğu da buna dahil.
Hürriyet'in köşe yazarı Bülent Mumay, THY'nin reklamına (Globally Yours) gönderme yaparak "Küresel olarak ölçülüyüz" diye twit attı. 
THY, Anadolulu ve diğer müslüman yolculardan gelen yetersiz taleplerden dolayı haklılıklarını savunuyorlar.
Çoğunluğun düşüncesi ise; içki karşıtı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı memnun etmeye çalışıyorlar.
Benzer dindarlıkta olan Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan, resmi jetlerinde şimdilik içkiye göz yumuyorlar. Buna rağmen biçok Türk,  onun dindarlığına 'yaltaklanıyor.'
Aralık ayında düzenlenen Moda Fuarında, Erdoğan gelmeden önce çıplak mankenler salondan çıkarılmıştı. 
Erdoğan'ın 'Osmanlı atalarımız yalnış tanıtılıyor' şeklindeki şikayetinden sonra, Muhteşem Yüzlyıl'ın yapımcıları Süleyman'ın biricik karısı olan  Hürremin dekoltesini küçülttüler.
AKP'nin 10 yıllık iktidarından sonra Türkiye daha zengin, daha güçlü ve artık daha az eğlenceli.