Ekim ayı borsaları salladı

ABD'de borsalarında hisse değerleri Ekim ayında ortalama 2,5 trilyon dolar eridi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

NEW YORK - Küresel finansal krizin etkisinin en fazla hissedildiği ekim ayı borsalar için kötü bir ay oldu.

ABD'de neredeyse bütün borsaları temsil eden "Dow Jones Wilshire 5000 Bileşik Endeksi"ne göre, hisselerin değeri bir ayda 2,5 trilyon dolar eridi. Endeks ekim ayında yüzde 17,7 değer kaybetti ve bu yüzde 23 değer kaybettiği Ekim 1974'ten bu yana en kötü ay oldu.

Ekim ayında son 20 yıldan fazla bir süredir görülmeyen biçimde piyasalara hakim olan korku nedeniyle orta sınıf yatırımcılardan dolar milyarderi hedge fonlara (yüksek riskli fonlar) kadar herkes satışa geçti.

Ekim ayı küresel kredi krizinin, zaten sıkıntıdaki Wall Street kurumlarını zorlamaya, bankaların borç verme ve tüketicilerin kredi alma pozisyonlarına, emeklilik fonları ve borsalara zarar vermeye başladığı bir ay oldu.

Kriz dalga dalga yayıldı

Krizin etkisi dalga dalga dünya ekonomisinin geri kalan kısmına yayılmaya ve Londra'dan Singapur'a bütün borsaları etkilemeye başladı.

Bu ayın ilk sekiz gününde New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi 2,400 puan kaybederken, endeksin aylık kaybı yüzde 14 oldu. Ekim ayında gelişmiş 23 ülke borsasının durumunu gösteren MSCI Dünya Endeksi yüzde 19 ve gelişmekte olan ekonomilerin borsa kayıpları ise yüzde 29 oldu.

Ekim ayındaki kayıpların tohumları eylül ayında atıldı. Yatırımcılar, konut fiyatlarının çökmesinin sonuçlarının ekonominin her tarafını etkilemesi nedeniyle zaten finansal görünümün kötüleşmesinden endişeleniyordu.

Lehman Brothers'ın kurtarılmasının reddi sert düşüşlere sebep oldu

Asıl kötü haber 14 Eylül pazar günü, yoğun geçen görüşmelerin ardından hükümetin yatırım bankası Lehman Brothers'ın kurtarılmasını reddetmesiyle geldi. Lehman Brothers'ın pazartesi günü iflas ettiğini açıklamasına borsalar sert düşüşle tepki verdi.

Lehman Brothers, daha önce mart ayında JPMorgan'a çok ucuza satılan Bear Stearn'stan sonra batan ikinci büyük yatırım bankası oldu. 

ABD hükümeti durumun daha da kötüye gitmesi üzerine 700 miyar dolarlık kurtarma paketi hazırladı. Ancak Kongre'nin 29 Eylülde paketi reddetmesi Dow Jones Endeksi'ni 777 puan düşürdü.

Kongre kurtarma paketine 3 Ekimde onay verdi. Ancak o zamana kadar dünya ekonomisinin durgunluğa gireceği endişeleri baş göstermeye ve yatırım fonları, emeklilik fonları, hedge fonları ile bireylerin borsadan kaçışları başladı.

New York Borsası'nda 1 Ekimde 10.882,52 puan olan Dow Jones Endeksi 10 Ekimde 7.882,52 puana geriledi.

Ancak bu ayın son haftasını borsada endeksler yükselişle kapattı. Dow Jones Endeksi son haftada yüzde 11,3, Standart and Poor's Endeksi yüzde 10,5 ve Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 10,9 arttı.