En çevreci filolar Türkiye'de

CVO'nun 14 ülkede 4200 firma ile görüşerek hazırladığı rapora göre, Türkiye'de özellikle büyük ölçekli şirketlerin filo seçiminde, otomobilin çevreci özellikleri önemli rol oynuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Corporate Vehicle Observatory (CVO - Kurumsal Araç İzleme) tarafından gerçekleştirilen "CVO Barometre 2010" sonuçları, Türkiye'de filo yöneticilerinin yüzde 76'sının filolarını yakıt tasarrufu sağlayan araçlardan oluşturmak istediğini, yüzde 54'ünün hibrit, yüzde 44'ünün ise elektrikli araçları tercih edebileceklerini ortaya koydu.

TEB Arval'in sponsorluğunda, CVO tarafından gerçekleştirilen filo yönetimi konusunda yönlendirici nitelikteki CVO Barometre 2010 sonuçları, düzenlenen bir konferansla CVO Uluslararası Başkanı Vincent Rupied ile TNS Araştırma Direktörü Pelin Özkan tarafından açıklandı.

Türkiye'de şirket araç yönetimi konusunda bugüne kadar yapılan "ilk" araştırma raporu olan ve 14 ülkede 4 bin 200 firma ile görüşülerek hazırlanan raporda, filo seçiminde "Türkiye'nin En Çevreci Ülke" olduğu belirtildi.

Türkiye'de filo yönetimi sektörünün durumunu ortaya koyan rapora göre, Türkiye'de özellikle büyük ölçekli şirketlerin filo seçiminde, otomobilin çevreci özellikleri önemli rol oynuyor.

Teknik donanım, maliyet ve çeşit azlığı gibi kısıtlara rağmen filolara yeşil araç dahil etme eğiliminin Türkiye'de yurt dışına oranla daha yüksek olduğu ortaya konulan raporda, filo yöneticilerinin yüzde 76'sı filolarını yakıt tasarrufu sağlayan araçlardan oluşturmak istediğini, yüzde 54'ü hibrit, yüzde 44'ü ise elektrikli araçları tercih edebileceklerini belirtti.

Rapor, pazardaki söz konusu genel yaklaşımın, çevre konularına ve sürücü sorumluluklarına olan duyarlılığın üst düzeyde olduğunu gösteriyor.

Rapora göre, meraklı, açık görüşlü ve yeni hizmetlere ilgi gösteren bir profil çizen Türk karar vericilerinin filo seçiminde, yakıt tasarrufu da önemli yer tutuyor.

Rapor, kriz döneminde büyük ölçekli firmaların yarısından fazlasının araç politikalarını değiştirmemeyi tercih ettiğini, ancak bu oranın küçük firmalar için biraz daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Bu arada, çevreci araç tercihinin önündeki engellerin başında "Masrafların çok yüksek olması" geliyor. Türkiye'de araştırmaya katılanların yüzde 96'sı fiyatların yüksek olmasını en büyük sorun olarak görürken, bu oran Avrupa'da yüzde 61.

Diğer engeller ise "Teknik belirsizlikler", "Sınırlı sayıda model olması", "Sınırlı kilometreli kısa menzilli araçlar oluşu" ve "Güvenliğe duyulan şüphe" olarak sıralanıyor.

 

"Araç filosu politikası oluşturmak kolay bir iş değildir"

Konferansın açılışında bir konuşma yapan Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, ülke ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alan ve birçok sektörü etkileyen otomotiv sektörünün önemli bir alanı olan "filo yönetimi" konusunda, CVO'nin gerçekleştirdiği araştırmanın önemine dikkati çekti.

Civil, "Şirket açısından değeri ne olursa olsun, araç filosu politikası oluşturmak kolay bir iş değildir. Sadece ilk bakışta ortaya çıkan belirli maliyetlere bağlı değildir; aynı zamanda, çok sayıda resmi ve idari işlem de gerektirir. Filo yönetimi konusunda dış kaynak kullanımı gerçekleştiren bir şirketin yöneticisi olarak, Corporate Vehicle Observation'ın hazırladığı ve TEB Arval'in desteklediği sektörün ilk araştırmasının sonuçlarından çok büyük fayda sağlayacağıma inanıyorum" diye konuştu.

TEB Arval Genel Müdürü Luc Soriau ise araştırma sonuçlarının, filo yönetimi ve araç kiralama konularında şirketlere bir yön vereceğine inandığını belirtti.

Soriau, TEB Arval olarak, faaliyet alanları dahilinde maliyetlerin ve filo araç politikalarının olabilecek en ideal şekilde yönetilmesi, optimizasyonu ve özellikle de yeni tasarruf yolları bulmak üzere danışmanlık hizmetleri verdikleri ifade etti.

Soriau, "Bu sayede, şirketlerin sadece kriz dönemlerinde değil, uzun vadede bir yönetim anlayışına sahip olmalarına olanak tanıyarak, bir yük gibi görünen bu konunun, karlılığa katkı sağlar hale gelmesine yardımcı oluyoruz. TEB Arval'ın filo değerlendirmeleri, filo yöneticilerinin beklediği raporlamaya en uygun yöntemlerden biri" dedi.

TNS Araştırma Direktörü Pelin Özkan ise finansman modeli ne olursa olsun, şirketlerin çalışanlarına otomobil vermeyi ve filolarını geliştirmeyi sürdürdüğünü dile getirerek, araştırma sonuçlarına göre şirketlerin krize rağmen küresel bir bakış açısına bağlı olarak araç ve filo politikalarında değişime gitmediklerini ortaya koyduğunu anlattı.

Özkan, ancak krizden etkilenen KOBİ'lerin şirket araçlarına ayırdıkları bütçelerin düşme eğiliminde olduğunun görüldüğünü bildirdi.

14 ülkede yayımlanacak

2002 yılında bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen ve sonuçları itibarıyla otomotiv sektörüne ve filo yönetimi yapan firmalara önemli katkılar sağlayan CVO Barometre'nin, uluslararası ve bağımsız uzmanlardan oluşan CVO Corporate Vehicle Observatory tarafından hazırlandığı belirtildi.

Bu yıl Türkiye'de ilk kez açıklanan ve Türkiye'deki bölümü TNS Araştırma Şirketi'nin katkılarıyla hazırlanan CVO Barometrenin, şirketlerin araç parkları ve filo araç pazarındaki temel konulara ve eğilimlere odaklandığı kaydedildi.

Toplamda 300–400 arası filo yöneticisi ve karar verici ile gerçekleştirilen CVO Barometre araştırmasının, 2010 yılı içerisinde, Türkiye'nin yanı sıra Belçika, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Polonya, Portekiz, İspanya, İsviçre ve İngiltere olmak üzere 14 ülkede yayımlanacağı bildirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir