Esad ateşkes istiyorsa katliama son versin

Suriye Ulusal Konseyi Türkiye Temsilcisi Halit Hoca: Gerçekten ateşkes isteniyorsa orantısız güç kullanarak sivil katliamı yapan devlet güçleri operasyonlarına son vermeli.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - Suriye Ulusal Konseyi (SUK), BM ve Arap Birliği;nin Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin taraflar arasındaki ateşkes çağrısının Esad rejimi tarafından sabote edildiğini ileri sürdü.
 
Soruları cevaplayan SUK Türkiye Temsilcisi Halit Hoca, İbrahimi'nin ateşkes açıklamasının hemen ardından SUK'un ateşkese sıcak baktığını belirttiğini, Suriye içerisindeki silahlı muhalefetin de SUK ile ateşkes konusunda paralel hareket ettiğini belirtti.
 
''Ateşkes, iki tarafın da ateşi kesmesi demek. Suriye halkını karadan ve havadan bombalayan Esad rejimidir. Onlar bu saldırılarına devam ettikçe muhalefetin saldırılara cevap vermesi de son bulmayacak. Gerçekten ateşkes isteniyorsa orantısız güç kullanarak sivil katliamı yapan devlet güçlerinin operasyonlarına son vermesi gerekir'' ifadelerini kullanan Hoca, muhalefetin başından beri ateşkese olumlu yaklaşmasına rağmen Esad rejiminin saldırılarını durdurmadığına dikkati çekti.
Halit Hoca, ''İbrahimi, Şam ziyaretinde Esad rejiminden olumsuz cevap almış ki, 'taraflar kendileri ayrı ayrı ateşkes kararı alsınlar' dedi. İbrahimi Esad'i ateşkese ikna edemeyince kendi başarısızlığını örtmek için böyle bir söylem değişikliğine gitti'' şeklinde konuştu.
 
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad;le dün Şam'da görüşen İbrahimi, rejim ve muhaliflere Kurban Bayramı süresince ''ateşkes'' çağrısını yinelemişti.
Görüşmenin ardından gazetecilere konuşan İbrahimi, ''Herkese 4 gün boyunca tek taraflı ateşkes ilan etme çağrısı yapıyorum ve anlaşma bugün ya da yarından itibaren geçerli sayılacak, muhaliflerin ateşkes fikrine sıcak baktıklarını gördüm. Bu çağrı tüm Suriyelilere'' ifadelerini kullanmıştı.