Esad rejiminin sözüne asla güvenmeyiz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Harf, Suriye'de kimyasal silah stokunun kalmadığından emin olmadıklarını belirterek, "Esad rejiminin sözüne asla güvenmeyiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD, Suriye'nin deklare ettiği tüm kimyasal silahların ülke dışına çıkarıldığının açıklanmasına karşın, başka kimyasal stokun kalıp kalmadığına şüpheyle yaklaşıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde AA muhabirinin Suriye'den kimyasal silahların çıkarılmasıyla ilgili sorusu üzerine, "Tüm silahları ülke dışına çıkarabildiğimizden emin olmak için burada daha fazla inceleme yapmamız gerekiyor, çünkü Esad rejiminin düzenbazlıklar ve şiddetle dolu geçmişini gözönüne aldığımızda rejimin sözüne asla güvenmeyiz" ifadesini kullandı.

Bu bağlamda istihbarat ve bilgi topladıklarına değinen Harf, rejimin kimyasal silahlarla ilgili deklarasyonlarının doğru ve eksiksiz olup olmadığını değerlendirme çabası kapsamında bu istihbari bilgileri ortaklarıyla paylaştıklarını dile getirdi.

Harf, "Kontrol ve teyit çalışmasına devam edeceğiz. Kimyasalların taşınması, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ) misyonunun sadece bir parçası. Misyonun, silahlar ve kimyasallar taşındıktan sonra Suriye içinde denetleme ve teyit çalışmasını kapsayan bir bölümü de var. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte bunu yapacaklar" dedi.

ABD'nin Suriye'de hala kimyasal silah stoku bulunduğuna dair şüphesinin olup olmadığına dair bir soruya karşılık Harf, Esad rejiminin niyetleri ve dürüstlüğü hakkında herhangi bir kişinin şüphe duymasının "flaş haber" olmayacağını belirterek, şunları söyledi:

"(Deklare edilmemiş stok) Olabilir, bunu seçenek dışı tutmuyoruz. Ancak yine de şu anda Suriye'den çok büyük miktarda kimyasal silahı taşıdık, bu iyi bir şey. Bunlar artık Suriye halkını tehdit etmede kullanılamayacaklar. Ama onların (Esad rejiminin) sözlerine güvenmeyiz. Bu nedenle de sahadaki unsurları sürekli olarak kontrol ediyor ve yeniden değerlendiriyoruz." 

Harf, bir soru üzerine, "Değerlendirmelere devam edeceğiz, bilgileri araştırmayı sürdüreceğiz. Eğer başka (kimyasal silah) varsa, bunları da ülke dışına çıkaracağız" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de dünkü açıklamasında, Suriye'nin kimyasal silahlarının tamamının yurtdışına taşınmasından dolayı KSYÖ-BM Ortak Misyonu ve tüm uluslararası koalisyonu kutlamış ancak "işlerin bununla bitmediğini" vurgulamıştı.

Kerry, "Herkes şunu bilmeli ki işimiz bitmedi. Çok ciddi sorunlar sürüyor ve bunlara çözüm bulunmalı. Muhalefet bölgelerinde klor gazının sistematik kullanımına dair haberlerden derin kaygı duymayı sürdürüyoruz. Suriye rejimi üretim tesislerini imha etmede ayak sürümekte. Rejimin kendi halkına karşı devam eden saldırılarının yol açtığı insan kaybından ve ağır insani krizden dehşete düşmüş durumdayız" diye konuşmuştu.

KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, Lahey'de yaptığı açıklamada, Suriye’ye ait kimyasal maddelerin son bölümünün bugün Lazkiye Limanı’ndan bir Danimarka gemisine yüklendiğini açıklamış, bu son işlemle Suriye’nin deklare ettiği tüm kimyasal maddelerin taşınmasının tamamlandığını belirtmişti. Deniz yoluyla İtalya’daki bir limana taşınan kimyasal maddeler burada ABD tarafından temin edilen "Cape Ray" adlı gemiye yüklenerek açık sularda imha edilecek. Kimyasal maddelerin bir kısmı ise Almanya, Finlandiya ve İngiltere’ye ait tesislerde yok edilecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir