Eski Katalonya Meclis Başkanı, kefaletle serbest kaldı

Katalonya Özerk Bölgesi'nde İspanya'dan bağımsızlık girişimlerinin öne çıkan isimlerinden eski Katalonya Meclis Başkanı Forcadell, tutuklanmasından bir gün sonra kefaletle serbest bırakıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eski Katalonya Meclis Başkanı Carme Forcadell, bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütü Katalonya Ulusal Asamblesi'nin (ANC) 150 bin euroluk kefaleti ödemesinin ardından, tutuklu bulunduğu Madrid'in Alcala Meno cezaevinden çıktı.

Cezaevi çıkışında kendisini bekleyen basın mensuplarının sorularını yanıtsız bırakan Forcadell'in yurt dışına kaçma riskine karşı pasaportuna el konulduğu ve 15 günde bir Barselona'daki bir mahkemeye giderek imza atacağı bildirildi.

Katalonya Parlamentosu'nda 27 Ekim'de kabul edilen tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrasında, "devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmakla" suçlanan Forcadell, dün Yüksek Mahkeme'de verdiği ifadenin ardından 150 bin euro kefalet ödemesi halinde şartlı serbest kalma seçeneğiyle tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Halen tutuklu bulunan eski Katalonya hükümetinin 8 üyesi ve bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin iki başkanının serbest bırakılması talebiyle yarın Barselona ve Katalonya'nın diğer büyük kentlerinde gösteriler düzenlenecek.

Eski Katalonya lideri Charles Puigdemont ile Katalan kabinesinin dört eski bakanı ise, Brüksel'de bulunuyor.

Katalonya'nın kabul ettiği tek taraflı bağımsızlık kararı, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Katalonya'da genel grev başlatıldıKatalonya'da genel grev başlatıldı