Euro yeniden düşüşe geçti

1,21 doların altına gerileyen Euro/Dolar, son dört yılın en düşük seviyesini gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası piyasalarda euro 1,21 doların altına gerileyerek, son dört yılın en düşük seviyesine indi. Yurtiçinde dolar/TL 1.60'a çıktı. Borsa, yüzde 1.4 değer yitirdi.

Euronun değer kaybetmesinde Avrupa'daki borç krizine yönelik kaygıların yeniden baş göstermesi etkili oldu. Fransız Societe Generale bankasındaki türev yatırım ürünlerine yönelik söylentiler ve Macaristan'ın bütçe açığı konusu kaygıları artıran unsurlar olarak sıralandı. Zor durumda olduğu açıklanan Macaristan ekonomisinde, devlet borçlarının geri ödenememe riski bulunuyor.

Olumsuz hava nedeniyle euro, bugün dolar karşısında 1,2017 dolara kadar geriledi ve 3 Nisan 2006'dan bu yana en düşük seviyeye inmiş oldu. Parite şu sıra 1.2055 sent seviyesinde seyrediyor.

Dolar/TL 1.60’a çıktı

Yurtiçi döviz piyasasında ise dolar 1.60 lira seviyelerini gördü. Serbest piyasada dolar 1.6000 TL’den, euro 1.9250 TL’den kapandı. Dolarda bankalararası işlemlerde en iyi alış/satış ise 1.5930/1.5970 TL düzeyinde.

Öte yandan serbest piyasada bugün çeyrek altın 102 TL'den, cumhuriyet altını 413 TL'den satıldı. Altının onsu ise 1.199 dolardan işlem gördü.

İMKB yüzde 1.43 değer kaybetti

Avrupa ekonomisine yönelik endişeler borsalarda da satış baskısı yarattı. Bu arada ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs ayında, 2000 yılının Mart ayından bu yana görülen en büyük artışı yaşadı. Ancak, istihdamdaki artış, piyasa beklentilerinin altında kaldı. Tarım dışı istihdam Mayıs ayında bir önceki aya göre 431 bin arttı. Analistler ise 515 bin artış olacağını tahmin ediyordu.

Yurtdışı endekslerde gün içerisinde yüzde 2'yi aşan düşüş yaşanırken İMKB 54.136 seviyesine kadar indi. Bileşik Endeks günü 794 puan ve yüzde 1.43 değer kayıpla 54.162 puandan tamamladı. Gün sonunda 2 milyar liralık işlem hacmi oluştu.

Günü yüzde 8.75 bileşik seviyesinden kapatan 25 Ocak 2012 vadeli gösterge tahvilde ise pazartesi valörlü işlemler yüzde 8.83 seviyesinden geçildi.

 ***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir