Fas, 33 yıl sonra Afrika Birliği'ne dönmek istiyor

Fas, 33 yıl önce Batı Sahra'nın üyeliğe kabul edilmesi nedeniyle ayrıldığı Afrika Birliği'ne dönmek istiyor. Fas Kralı, bu adımın Batı Sahra'yı meşru bir yapı olarak tanıdıkları anlamına gelmediğini duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fas, 1984 yılında Batı Sahra'nın kabul edilmesinin ardından ayrıldığı Afrika Birliği'ne tekrar üye olmak için hazır. Fas'ın üyelik başvurusu, bugün Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başlayan 28. Afrika Birliği Zirvesinde ele alınacak.

Fas'ın birliğe yeniden kabulü için üye ülkelerin en az üçte ikisinin desteğine, yani 36 oya ihtiyacı var. Fas Dışişleri Bakanlığı, bizzat Kral 6. Muhammed'in gerçekleştirdiği görüşmeler sonucu 54 üye ülkeden 42'sinin desteğinin sağlandığını duyurdu.

Fas Kralı 6. Muhammed, birliğe geri dönmeleri halinde Batı Sahra'yla olan duruma ilişkin, "Bu karar, Fas'ın meşru haklarından vazgeçeceği veya en basit egemenlik unsurlarından yoksun hayali bir yapıyı tanıyacağı anlamına gelmiyor" açıklamasında bulundu.

Batı Sahra sorunu

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasıyla başlayan kriz yıllardır devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Cezayir'in destek verdiği Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Fas, 2007 yılında sorunun çözüme ulaşması için Batı Sahra'ya kendisine bağlı özerklik verilmesini gündeme getirmiş ancak bölgenin kaderinin belirlenmesi için referandum yapılmasını savunan Polisario Cephesi buna karşı çıkmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir