Fed başkanlarından önemli açıklamalar

Fed Başkan Yardımcısı Fischer, "Fed'in kriz anlarında kredi verme kabiliyeti sınırlanmamalı" derken Cleveland Fed Başkanı Mester ise, " "Fed aralıkta faiz artırarak sağduyulu hareket etti" şeklinde konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com / Ajanslar

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Fischer, Cleveland Fed Başkanı Mester ve  San Francisco Fed Başkanı Williams Fed'in politikaları hakkında önemli açaıklamalarda bulundu.

Fed'in iki numarası Stanley Fischer, ABD Merkez Bankası'nın finansal kriz anında acil kredi verme yetkilerinin sınırlanması tartışmalarının endişe verici olduğunu söyledi. Fischer, Fed'in yeni bir finansal kriz durumunda serbest şekilde kredi verememenin iyilikten çok zararı olacağını savundu. 

Amerikan Ekonomi Birliği toplantısında konuşan Fischer, "Bir kriz durumunda kredi vermeye daha da zor hale getirmenin doğru yol olup olmadığına karar vermeliyiz. Ancak bunun doğru olup olmadığını iş işten geçene kadar bilemeyeceğiz" dedi.

Fed Başkanı Yellen, 30 Kasım'da yaptığı açıklamada, "Acil kredi kriz anlarında finansal piyasalar üzerindeki olaganüstü baskının azaltılmasına yardım etmek için kullanılabilecek kritik bir araç. Bu araç olmaz ise hanehalkları, işletmeler ve ABD ekonomisi için ağır olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir" ifadelerini kullanmıştı. 

 "Faiz artırarak sağduyulu hareket etti"

Öte yandan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed'in Aralık ayında kısa vadeli faiz oranlarını artırmasını alkışladığını ve bundan sonraki adımları ılımlı ve istikrarlı bir hızlı gelmelerinin muhtemel olduğunu söyledi. 
    
"Ekonomik görünüm dikkate alındığında, Fed'in faiz oranlarını kademeli olarak normalleştirme yolunda ilk adımı atmasının sağduyulu bir hareket olduğunu düşünüyorum" diye konuşan Mester, Fed faiz oranlarının bundan sonra izleyeceği yolun gelecek verilerle ortaya konacak ekonomik görünüme bağlı olacağını vurguladı. 
    
Fed politikasının ekonominin nerede olduğunu değil nereye doğru gittiğini temel almasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Mester, "Para politikasınının normalleştirilmesine kademeli bir yaklaşımın faydası, yetkililer faizlerin uzun vadeli seviyesine ilişkin belirsizliklerle, ekonominin potansiyel büyüme oranı ve uzun vadeli işsizlik oranı ile uğraşırken bize politikayı zaman içinde yeniden ayarlama imkanı 
vermesi olacak" diye konuştu. 

"Daha hızlı faiz artırımını tercih ederim"

Cleveland Fed Başkanı Mester, Fed'in faiz artırımına biraz daha agresif yaklaşmasını tercih edeceğini sözlerine ekledi. Bununla birlikte Mester, Fed'in bu yıl faizleri sadece 4 kez artırması gerektiğini düşünen meslektaşlarına karşı olmadığını da ifade etti. 
    
Mester yaptığı açıklamada, Aralık ayındaki faiz artırımı sonrasında daha fazla politika sıkılaştırma için enflasyonun yüzde 2 hedefine gittiği konusunda daha net kanıtlar görmeye ihtiyacı olmadığını, Fed'in Ocak ayı da dahil her hangi bir toplant

Mester bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi'nin oy verme hakkına  sahip bir üyesi olacak. 
 
"Başka politikalar gerekebilir"

Bu arada San Francisco Fed Başkanı John Williams, ısrarcı şekilde zayıf bir talep ortamı ile başa çıkmak için merkez bankasının faiz politikalarıyla yapabileceğinden daha fazla yardıma ihtiyaç olabileceğini söyledi. 

"Faiz oranlarının enflasyonu ne yukarı ne de aşağı itmediği ve büyümenin normaldan daha cansız olduğu bir faiz seviyesinde diğer politikilar ekonomiye yardım için daha iyi olabilir" diye konuşan Williams, ekonominin kamu harcamaları yoluyla canlandırılmasının ve Fed dışındaki diğer hedefli çabaların düyünülmesi gerektiğini vurguladı.