Filipinler tayfuna hazırlanıyor

Filipinler tayfuna hazırlanıyor, tahliyeler hızlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANİLA - Pasifik Okyanusu'nda oluşan ve Filipinler'e doğru ilerleyen Hagupit tayfununun Cumartesi akşamından itibaren yerleşim yerlerini etki altına alması bekleniyor.

Saatte 195 kilometre hızla esen tayfunun vuracağı ilk adalarda yaşayan yaklaşık yarım milyon insan evlerini terk ederek güvenli bölgelere sığındı.

Tayfunun karaya ulaşmasından hemen önce havayolu şirketleri güvenlik gerekçesiyle uçuşları iptal etti.

Filipin Havayolları ve Cabu Pasifik şirketleri 150'den fazla uçuşu iptal edince binlerce kişinin havaalanlarında yatıp kalkmaya başladığı belirtiliyor.

Filipin adaları arasında deniz yoluyla sağlanan ulaşım da tamamen durdu.

Filipinler'in başkenti Manila'da bulunan BBC muhabiri Jonathan Head, ülke tarihinin barış zamanında yapılan en büyük tahliye operasyonlarından birisinin gerçekleştirildiğini belirtiyor.

'Haiyan kadar güçlü değil'

Halk yüksek tepelere ve okul, kilise ya da stadyum gibi daha dayanıklı yapılara nakledildiliyor.

Ancak tayfunun en çok hangi bölgeleri etkisi altına alacağı tam bir muamma. Uzmanlar tayfunların hızla hem yönünü hem de şiddetini değiştirebildiği uyarılarını yapıyor.

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino Doğal Afet Masası yetkilileri ile Cuma günü görüşmüş ve tayfunun vuracağı bölgelere acilen gıda yardımı yapılması talimatını vermişti.

Devlet Başkanı Aquino, Hagupit tayfununun Kasım 2013'te büyük bir yıkıma yol açan Haiyan kadar büyük bir tayfun olmayacağını savundu ve "Bu tayfunun Haiyan kadar güçleneceğine dair elimizde hiçbir bilimsel veri yok" dedi.

Haiyan, kara üzerinde şu ana kadar ölçülmüş olan gelmiş geçmiş en güçlü tayfun olarak kayıtlara geçmişti. Geçtiğimiz yıl o tayfun nedeniyle 7 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş ya da kayıplara karışmıştı.