Filistin'de Hamas'a destek artıyor

Filistin'de yapılan kamuoyu yoklamaları bugün seçim olsa sandıktan Hamaslı İsmail Haniye'nin çıkacağına işaret ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TEL AVİV - Filistin'de yapılan kamuoyu yoklamasına göre, bugün başkanlık için seçim yapılsa, sandıktan Hamaslı başbakan İsmail Haniye çıkacak.

Filistin Politika ve Araştırma Etütleri Merkezi tarafından 5-7 Mart tarihleri arasında yapılan kamuoyu yoklamasına göre, bugün başkanlık seçimi yapılsa, 2 adaydan Hamaslı başbakan İsmail Haniye yüzde 47, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise yüzde 45 oranında destek bulacak. 3 ay önce Abbas'ın desteği yüzde 48, Haniye'ninki ise yüzde 38 olarak çıkmıştı.

Hamas'ın kontrolündeki Gazze Şeridi'nde ise Abbas, Haniye'den daha fazla destek bulurken, Abbas'a yüzde 50 desteğe karşın Haniye'nin desteği yüzde 44 çıktı.

Başkan adaylarının İsrail cezaevindeki Mervan Barguti ve Haniye olması durumunda ise oyların seyri çok farklılaşıyor. Barguti diyenlerin oranı yüzde 61'e dek çıkarken, Haniye'ninki yüzde 34'te kalıyor. 3 ay önceki kamuoyu yoklamalarında Barguti yüzde 59, Haniye de yüzde 32 destek almıştı.

Araştırmada, geçen aralık ayında yüzde 28 olan Hamas'ın popülaritesi bugün yüzde 33'e yükseldi. El Fetih'in popülaritesi ise aynı dönemde yüzde 42'den yüzde 40'a geriledi.

Hamas'ın yükselmesi El Fetih'in desteğinin azalmasına karşın Filistinliler'in ezici çoğunluğu (yüzde 71) İsrail'in Gazze'deki operasyonundan sonra durumlarının daha kötüye gittiğine inanıyor. Filistinliler'in yüzde 11'i, durumun daha iyiye gittiğini düşünürken, yüzde 17'lik bir kesim ise bir değişiklik olmadığı inancını taşıyor.

Kamuoyu yoklaması, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde 127 değişik bölgede 1270 yetişkinle yüzyüze görüşülerek yapıldı.

Kahire'de, Mısır'ın arabuluculuğunda düzenlenen Filistinli gruplar arasındaki diyalog görüşmeleri sırasında yapılan kamuoyu yoklamasında, Filistinliler'in yüzde 46'sı, en öncelikli konu olarak Gazze Şeridi ile Batı Şeria'nın birleşmesini gösterdi. Yüzde 28, sukünet ortamına dönülmesi ve Gazze geçişlerinin açılmasını, yüzde 25 de Gazze Şeridi'nin yeniden imarının en öncelikli konu olduğunu ifade etti.