G20'nin aşırı iyimserliği işbirliğini zorlaştıyor

Strauss-Kahn, ciddi bir borç kriziyle karşı karşıya bulunan İrlanda'yla temas kurmadıklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, G20 üyesi ülkelerin gerek kendi, gerekse global büyüme için gerçekçi olmayan bir iyimserlik içinde bulunduklarını belirterek, bunun finansal krizin tepe noktasında görülen işbirliğine benzer bir işbirliğinin bugün yapılmasını engellediğini vurguladı.

Strauss-Kahn, bu aşırı iyimserliğin dünya liderlerinin global ekonominin yeniden dengelenmesi için işbirliği yapma motivasyonlarını baltaladığını ifade etti.

"İrlanda ile temas kurmadık"

Strauss-Kahn İrlanda ile son dönemde temas kurmadıklarını belirtti.

G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak için Seul'de bulunan Strauss-Kahn, gazetecilerin ciddi bir borç kriziyle karşı karşıya bulunan İrlanda'nın durumuna ve IMF'in süreçte nasıl yer alabileceğine ilişkin sorularına, günlük faaliyetlerinin dışında İrlanda ile son zamanlarda herhangi bir temasta bulunmadıklarını söyledi.

Strauss-Kahn, konuya ilişkin daha fazla yorum yapmak istemedi.

Öte yandan İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ise G20 liderlerinin İrlanda konusunu görüşmediğini bildirdi.                    

İrlanda'nın 10 yıllık ülke tahvillerinin getirisi, dün yüzde 9,25'e çıkmış, 10 yıl vadeli İrlanda/Almanya devlet tahvili kar marjının 685 baz puana yükselmişti.

"İrlanda etkilemez"

Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya Maliye Bakanları G20 toplantısı için bulundukları Seul'de İrlanda'nın finansal ve politik durumuna ilişkin spekülasyonlarla sarsılan piyasaların güvenini sağlamak amacıyla ortak bir deklarasyon yayımladı.

Deklarasyon metninde, Avrupa Birliği'nde (AB) zor durumdaki Euro Bölgesi ülkeleri için yeni bir kriz mekanizması konusunda sürdürülen müzakerelerin, İrlanda'nın cari borç sıkıntılarına etkisi olmayacağı vurgulandı.

AB kriz çözüm mekanizmasının 2013 yılı ortalarında yürürlüğe gireceğine işaret edilen deklarasyon metninde, söz konusu mekanizmanın her hangi bir mevcut borç için uygulanmayacağı belirtildi.

İrlanda Maliye Bakanı Brain Lenihan da yaptığı açıklamada, AB'nin 5 büyük üyesinin tahvil yeniden yapılandırması konusunda yaptıkları ortak açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, açıklamanın, AB'nin yeni kriz mekanizmasının herhangi bir mevcut borca ve cari enstrümanlar çerçevesindeki herhangi bir programa uygulanmayacağını açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir