Gazze'de silahlar susmuyor

Öldürdüğü Filistinliler'in sayısı 541'e ulaşan İsrail'in en az 3 asker kaybettiği ileri sürülüyor. ABD'nin ateşkes için bir plan hazırladığı bildirilirken, Fransa Cumhurbaşkanı'nın da bölgedeki görüşmeleri devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZZE/WASHINGTON/PARİS/DUBAİ - Gazze'deki saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 541'e yükseldi.

Aynı aileden 13 kişi İsrail'in açtığı tank ateşinde hayatını kaybetti. Sağlık görevlileri, Gazze kentinin doğusunda İsrail tank ateşiyle yerle bir olan evin enkazından Samuni ailesinden 13 kişinin cesedinin çıkarıldığını açıkladı. Ölenler arasında anne ile 3 çocuğunun da bulunduğu belirtildi.

Gazze Şeridi'nde düzenlenen saldırılarla ilgili bazı bilgiler şöyle:

*Hastane yetkilileri, Gazze kentinin doğusunda açılan bir başka tank ateşinde anne ile 3 çocuğunun öldüğünü açıkladı.

*Cebaliye mülteci kampında, bir hastanenin otoparkına açılan tank ateşi maddi zarara yol açtı.

*İsrail, Gazze Şeridi'nde havadan Hamas ve liderlerine karşı saldırıların devam edeceğine dair bildiriler atmayı sürdürdü. Arapça yazılı bildirilerde, halktan evlerini terk ederek kent merkezlerine gitmesi istendi.

*Gazze'den İsrail sahil kenti Aşdod'a yaklaşık 20 roket atıldı.

*İsrail'in 27 Aralıkta başlattığı Gazze saldırılarında 541 Filistinli ve 3 İsrailli sivil ile 2 İsrail askerinin öldüğü açıklandı.

*Filistinli sağlık görevlileri, 3 Ocakta başlayan kara harekatında yaklaşık 60 kişinin öldüğünü, bunlardan 6'sı dışında ölenlerin tümünün sivil olduğunu belirtti.

*Beach mülteci kampında, dün evlerinin bombalanması sonucu aynı aileden 7 kişi öldü.

Arap TV'lerine göre en az 3 İsrail askeri öldü

Gazze Şeridi'nde İsrail askerleriyle Filistinli militanlar arasında çıkan çatışmalarda, en az 3 İsrailli askerin öldüğü ileri sürüldü.

El Cezire Televizyonu, "güvenilir kaynaklara" dayanarak, çatışmalarda 3 İsrailli askerin öldüğünü ve 30 kişinin de yaralandığını duyurdu.

El Arabiya Televizyonu ise haberinde, Gazze Şeridi'nde bugün patlak veren çatışmalarda 4 İsrailli askerin öldüğünü bildirdi.

İsrail ordusundan bu haberlerle ilgili henüz açıklama gelmedi. İsrail ordusu, kara harekatının başlamasından bu yana 1 askerin öldüğünü, 55'inin de yaralandığını açıklamıştı.

ABD'nin önerisi

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili olarak George W. Bush yönetiminin, Hamas'ın İsrail'e roket saldırılarını durdurması dahil 3 temel unsuru içerecek bir ateşkes için çaba harcadığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, ateşkes önerisinin içermesi gereken unsurların "Gazze'den İsrail'e roket saldırılarının durdurulması, İsrail ile sınır geçiş noktalarının yeniden açılmasının düzenlenmesi ve Hamas'ın silah dahil türlü maddeler için kaçakçılıkta kullandığı Mısır'a ulaşan tüneller" konuları olduğunu kaydetti.

İsrail, AB'nin gözlemcisini istemiyor

İsrail, AB'nin, muhtemel bir ateşkes anlaşmasından sonra Gazze Şeridi'ne uluslararası gözlemciler yerleştirilmesi teklifini reddetti.

Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, AB heyetiyle görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ne gözlemci ve kontrol gücü yerleştirmek için neden bulunmadığını söyledi.

Livni, Gazze Şeridi'ne uluslararası gözlemcilerden ziyade, Gazze Şeridi'nin Mısır sınırında Hamas'ın yeniden silahlanmasına imkan verecek tünellerin bulunması ve kapatılmasına yardım edecek uluslararası ekiplerin yerleştirilmesinin daha iyi olacağını kaydetti.

Sarkozy-Abbas görüşmesi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Ramallah'da yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, "Gazze Şeridi'nde İsrail'in halkıma yönelik şiddetinin hemen ve koşulsuz sona ermesi çağrısında bulunuyorum" dedi.

"Hamas'ın yerini almak amacıyla onun yokedilmesi için çalıştığımız düşünülemez" diyen Abbas, "Silah zoruyla ulusun yeniden birleşmesini kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de Hamas'ın ateşkesi yenilememe kararı alarak ve İsrail'e roket atarak "sorumsuz ve bağışlanamaz" biçimde hareket ettiğini vurgulayarak, Hamas'ın Gazze'deki Filistinliler'in acı çekmesinde büyük sorumluluğu olduğunu bildirdi.

Sakorzy, "Biz Avrupa olarak, mümkün olan en kısa zamanda ateşkes istiyoruz. Zaman barışın aleyhinde işliyor. Silahların susması ve geçici insani bir ateşkes gerekli" diye konuştu.

"İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e, Gazze Şeridi'ndeki şiddetin sona ermesi gerektiğini açıkyüreklilikle ileteceğini" ifade eden Sarkozy, "Avrupalı ortaklarıyla İsrail'in kara harekatını kınadıklarını" kaydetti.

Sarkozy'nin, Kudüs'te İsrailli liderlerle de görüşmesi bekleniyor.

Hamas'tan Fransız Cumhurbaşkanı'na suçlama

Sarkozy'nin açıklamalarının hemen ardından Hamas, Fransa Cumhurbaşkanı'nı "İsrail'in tarafını tutmakla" suçladı.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, AFP'ye yaptığı açıklamada, "açıklamalarının, Sarkozy'nin tamamıyla İsrail'in tarafını tuttuğunu gösterdiğini ve Gazze'deki soykırımın sürmesi için bir çağrı" olduğunu söyledi.

Öte yandan Hamas liderlerinden Musa Ebu Marzuk, Hamas'ın ateşkes için uluslararası inisiyatiflere açık olduğunu, ancak bu yöndeki önerilerin İsrail'in çekileceği ve kuşatmayı kaldıracağı konularında garanti sağlaması gerektiğini söyledi.

Marzuk, Reuters ajansına verdiği demeçte, "Gazze'deki saldırganlığın sona erdirilmesini, sınır geçişlerinin açılmasını ve İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesini temel almayan girişimlerin başarı şansı olmayacağını" ifade etti.