Gazze'yi yeniden karanlık günler bekliyor

Yakıt sevkiyatını başlatmaması halinde, bölge yeniden karanlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KUDÜS - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yakıt sevkiyatını başlatmaması halinde, bölge yeniden karanlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

İsrail, geçen hafta Gazze'nin orta kesimlerindeki Deir El Balah'ta, askerlerin kaçırılmasında kullanılmak üzere hazırlanan bir tüneli imha etmek için Gazze'ye girmiş, askerlerle Filistinli militanlar arasındaki çatışmada Hamas'ın İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 üyesi ölmüştü.

Geçen Salı gecesi düzenlenen operasyondan sonra, Gazze Şeridi'nden İsrail'e roket saldırıları yeniden başlamış ve İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın talimatıyla, Gazze'ye mal ve yakıt geçişlerinde kullanılan kapılar Çarşamba günü kapatılmıştı.

Terminal kapıları 6 gündür kapalı tutulurken, Gazze'de elektrik üreten merkez santralde de yakıtın tükenme noktasına geldiği açıklandı.

Gazze'nin bazı semtlerinde dün elektrik kesintileri uygulandı.

Filistin Enerji İdaresi, uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunarak, yakıt sevkiyatının yeniden başlamaması durumunda santralin çalışmasının duracağını bildirdi ve yakıt temini için devreye girmelerini istedi.

Gazze'deki Filistinli bağımsız milletvekillerinden Cemal El-Hudari de Gazze'de elektrik üretiminin durmasının insani durumu daha da kötüleştireceğini söyledi.

Ocak ayındaki İsrail'in roket saldırısı ve Nisan ayındaki Gazze ile İsrail sınırındaki Nahal Oz terminaline Filistinli militanlar tarafından düzenlenen saldırılar yüzünden santrale fuel oil ikmali yapılamadığı için Gazze'de yine elektrik kesintileri yaşanmıştı.