Gelişen piyasalara 36,8 milyar dolar aktı
Gelişen ülkelere mart ayındaki para akışı kötümser havaya rağmen yaklaşık 2 yılın 21 ayın zirvesini gördü.
dunya.com
Bir dönem yatırımcının kaçtığı gelişen ülke piyaslarında mart ayında 36 milyar 800 milyon dolarlık fon girişi yaşandı.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) hazırladığı rapora göre gelişen ülke piyasalarına mart ayında yaklaşık 36 milyar 800 milyon dolarlık yabancı portföy girişi oldu.
Gelişen ülkelerde 36,8 milyar dolarla son 21 ayın en yüksek portföy girişinin yaşanması yatırımcının bir dönem kaçtığı bu piyasalara geri dönüş sinyali vermesi olarak yorumlandı. Ancak IIF Kıdemli Ekonomisti Robin Koepke ihtiyatlı.
Financial Times'a konuşan IIF Kıdemli Ekonomisti Koepke gelişen ülke piyasalarında yaşanan portföy girişini " Gelişmekte olan ülke ekonomileri temel ekonomik görünümlerinde çok büyük değişiklik olmamasına rağmen, mart ayında bu ülke piyasalarına para akışında yükselişin olması üç unsur etkili oldu. Küresel risk algısının yatırımcı davranışını değiştirmesi, düşük faiz oranları ile Fed Açık Piyasa Komite'sinin (FOMC) 16 Mart'taki son toplantısında sürpriz yaparak 'güvercin' mesajlar vermesi." diye özetledi.
Aslan payı Asya'ya
IIF raporuna göre FOMC'nin 16 Mart'taki toplantısını izleyen iki günde gelişen ülkelere para akışı günlük 2 milyar dolar ile en üst seviyede gerçekleşti.
Fon akışındaki aslan payı 20 milyar 600 milyon dolar ile Asya piyasalarına giderken Latin Amerika piyasalarında 13 milyar 400 milyon dolarlık yabancı portföy girişi yaşandı.
Citi Gelişen Ülke Ekonomileri Masası Sorumlusu David Lubin yabancı portföy akışını, " Gelişen ülke varlıklarında yaşanan iştah kabarması 'geçici' sürekli değil. ABD Merkez Bankası Fed, bu yıl iki kez faiz artırımına gidebilir. Ve Çin'den sermaye çıkışı hızlanabilir." diye yorumladı.