Günün adamına destek sürüyor

Bush'a ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntazar El Zeyd, tüm dünyada konuşulan adam oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAĞDAT - Irak'ta dün düzenlenen basın toplantısı sırasında ABD Başkanı George Bush'a ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi'ye destek sürüyor.

Irak'ın başkenti Bağdat'taki Şii semti Sadr'dan sonra güneydeki Şii kenti Necef'te de destek gösterisi yapılıyor.

Görgü tanıkları, Necef'teki göstericilerin bir Amerikan konvoyuna ayakkabılarını fırlattığını belirtti.

Bu arada Zeydi'nin kardeşi Uday El Zeydi, "Allah'a şükür, Muntazar, Iraklıların kalplerini gururla doldurdu. Eminim Iraklıların çoğu, Muntazar'ın yerinde olmak isterdi" diye konuştu.

Uday El Zeydi, Irak hükümetinden kardeşinin derhal serbest bırakılmasını da istedi.

Hükümetten kınama

 

Irak hükümeti ise gazetecinin hareketini "barbarca ve rezalet" olarak nitelendirdi ve bu davranışın medyanın rolüyle bağdaşmadığını bildirdi.

Bakanlar kurulu basın merkezinden yapılan açıklamada, "Bu rezil hareketi kınıyor ve gazetecinin çalıştığı televizyon kanalını, tüm Iraklı gazeteciler ve Irak medyasını lekeleyen bu davranış yüzünden özür dilemeye davet ediyoruz" denildi.

14 Aralık'ı "ayakkabı günü" ilan etme önerisi

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da olay şaka konusu oldu. Irak'ın "14 Aralığı uluslararası ayakkabı günü" ilan etmeyi düşündüğü yolundaki mesajlar yayılmaya başladı.

Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki Filistinli gazetecilerin de gündeminde Iraklı gazetecinin davranışı vardı.

Filistinli gazeteciler, kimin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ya da bölgede sevilmeyen başka bir Amerikalı yetkiliye ayakkabılarını fırlatacak kadar cesur olduğu konusunda şakalar yaptı.

Ayakabılar kanıt

Bu arada Iraklı gazeteci Muntasar El Zeydi, Iraklı yetkililerce sorgulanırken, ayakkabılarına da delil olarak el konuluyor.

Iraklı yetkililer, Başbakan Nuri El Maliki'nin makamında korumaları tarafından sorgulanan gazetecinin 20'li yaşlarda olduğunu, ayakkabılarının kanıt teşkil ettiğini söyledi.

Yetkililer, daha önce Zeydi'nin alkol ve uyuşturucu testinden geçirildikten sonra, Bush'a ayakkabısını fırlatması için kendisine para verilip verilmediğini ortaya çıkarmak amacıyla sorguya çekildiğini belirtmişti.

Bu arada, El Zeydi'nin meslektaşları, gazetecinin geçen yıl Şii militanlarca kaçırıldığını, çalıştığı televizyon kanalı El Bağdadi'nin olaya müdahalesinin ardından serbest bırakıldığını söyledi.

El Bağdadi televizyonu da, ayakkabı fırlatma görüntülerinin yanı sıra El Zeydi'nin bırakılması çağrılarını defalarca yayımlıyor.

 Gazeteciye cesaret nişanı

Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'nin kızı Ayşe'nin başkanlığını yaptığı hayır kurumu, ABD Başkanı George Bush'a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteciye "cesaret nişanı" takacak. Dernek tarafından gazetecilere dağıtılan yazılı açıklamada, "Vaatasimu Derneği genel sekreterinin talimatıyla Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi'ye cesaret nişanı verilmesi kararlaştırılmıştır" denildi. Açıklamada, "Gazeteci, açıkça 'insan haklarını ihlale hayır' dedi ve bunu ABD Başkanı George Bush'un suratına ayakkabılarını fırlatarak dile getirdi" ifadesi yer aldı.