Gürcistan, geri adım attı

Ateşkes önerisini içeren nota Rusya'nın Tiflis Büyükelçiliği'ne iletildi; Rusya bağlayıcılığı olan bir anlaşmayı imzalamaya hazır olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, ateşkes önerisini içeren notayı Rusya'nın Tiflis Büyükelçiliğine ileterek, müzakerelere başlamaya hazır olduğunu belirtti.

Rus "Eko Moskova" radyosu, Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği notada, Güney Osetya'daki Gürcü askerlerinin ateşkesi başlattıklarının kaydedildiğini duyurdu.

Çatışma bölgesindeki tüm silahlı güçlerin geri çekilmesinin istendiği notada, Gürcistan'ın yaralıların ve bölgedeki sivillerin çatışma bölgesinden ayrılabilmesi için insani koridor açtığı vurgulandı.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı notada, Rusya ile çatışmalara son vermeye ve ateşkes konusundaki müzakerelere başlamaya hazır olduklarını belirtti.

"Savaşa son vermeye hazırız"

Rusya'nın BM temsilcisi Büyükelçi Viktor Çurkin ise New York'ta,  "Savaşa bir son vermeye hazır olduğumuzu, Güney Osetya'daki güçlerimizi geri çekeceğimizi ve güç kullanmama yönünde bağlayıcılığı olan bir anlaşmayı imzalamaya hazır olduğumuzu net bir şekilde belirtelim"  açıklamasında bulundu.

Gürcistan'ı Güney Osetlere karşı soykırım uygulamakla suçlayan Çurkin, gazetecilerin Amerikalı Zalmay Halilzad'ın "Rusya Gürcü liderliğini değiştirme niyetinde mi" şeklindeki sözlerini anımsatması üzerine de "Rejim değiştirme tamamen Amerikalılara ait bir buluştur" dedi.

Saakaşvili'den ABD'ye çağrı

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, dünyanın Rusya'ya karşı "tek ses olarak" konuşması gerektiğini belirtti. Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili BBC World televizyonuna yaptığı açıklamada,  "bir tür görüşme sürecine geri dönmeleri gerektiğini" belirterek, uluslararası toplumun kendilerine yardım edeceğini, en azından herhangi bir çözüme ulaşmak için daha güçlü bir sesle konuşacağını ümit ettiğini kaydetti. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada da sorunun çözümü için ABD'ye tüm diplomatik nüfuzunu kullanması çağrısında bulundu.

"Şiddet kabul edilemez"

ABD Başkanı George W. Bush, Rusya'nın, Gürcistan'da başvurduğu sert askeri tedbirleri eleştirerek, Gürcistan'da şiddetin kabul edilemez olduğunu söyledi. Bush NBC televizyonuna verdiği demeçte, "Rusya'nın verdiği orantısız karşılıktan duyduğum büyük kaygıyı ve Güney Osetya'nın dışındaki bombalamaları şiddetle kınadığımı dile getirdim" dedi. Bush'un söz konusu demecin Başkan Yardımcısı Cheney'in, "Rusya'nın saldırganlığı cevapsız bırakılmamak zorundadır ve bunun devamının ABD ile ilişkilerin üzerinde ciddi sonuçları olacaktır" şeklindeki açıklamadan hemen sonra yapması dikkat çekti.

"Rusya, ölçüsüz güç kullandı"

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Rusya'nın Güney Osetya'da Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü ihlal ederek, ölçüsüz güç kullandığını söyledi. NATO sözcüsü Carmen Romero, Jaap de Hoop Scheffer'in, Güney Osetya'daki çatışmayla ilgili olarak Rusya ve Gürcistan'a hemen bir ateşkese varmaları çağrısında bulunduğunu belirterek, NATO Genel Sekreteri'nin, "ölçüsüz güç kullanımı" konusunda endişeli olduğunu söyledi.