Halep bombalanıyor iddiası

Suriye'nin Halep'teki olaylara savaş uçaklarıyla müdahale ettiği iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İSTANBUL - Halep'in doğu bölgesinin Suriye savaş uçakları tarafından bombalandığı iddia edildi Bölgedeki BBC muhabirin bildirdiğine göre yaşanan çatışmalar doruk noktasına ulaşmış durumda. Halep'teki bombardımanın o bölgede savaş uçaklarının dahil olduğu ilk durum olduğu belirtildi. Bu sabah saatlerinde muhaliflere helkopterle ateş açıldığı da gelen haberler arasında.

Sabah saatlerinde Suriye'nin Halep, İdlip ve Lazkiye kentlerinde nizami ordu ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi. Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi, Halep'in Sahur, Sukeri, Salahaddin, Arkub, Haleke, ve Şeyh Firas bölgelerinde ÖSO ile nizami ordu arasında yoğun çatışmaların yaşandığını ve güvenlik güçlerinin bu bölgelere havan ve roketlerle düzenlediği saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralının olduğunu duyurdu.

Halk kaçışıyor

Halkın çatışmaların yaşandığı bölgelerden kaçtığını aktaran konsey, nizami ordunun ağır silahlarla çevreye rastgele ateş açması sonucunda onlarca evin yıkıldığını ve bazı evlerde de yangın çıktığını kaydetti. Bazı bölgelerde ÖSO'nun nizami ordu karşısında ilerlediğini ve çok sayıda askeri aracı imha ettiğini dile getiren konsey, Halep merkezi hapishanesinde çıkan isyanda 9 mahkumun öldüğünü, 50 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Mahkumların, güvenlik güçlerinin silah ve göz yaşartıcı gaz kullanması sonucunda yaşamlarını yitirdiğini öne süren konsey, şiddetli patlama seslerinin geldiği hapishanede güvenlik güçlerinin bir katliam gerçekleştirmesinden endişe edildiği ifade edildi.

İdlib'in Bara beldesinde ve Lazkiye'nin Esraya köyünde iki ordu arasında çatışmaların yaşandığını ve nizami ordunun yoğun çatışmalardan dolayı bölgeden çekildiğini belirten konsey, Lazkiye'nin Esraya köyünde de ÖSO ile nizami ordu arasında çatışmaların yaşandığını ve çatışmalarda onlarca kişinin yaralandığını aktardı.

Rusya'dan Suriye'ye kimyasal silah uyarısı

Rusya, Suriye'ye kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Protokolü'nü hatırlattı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'nin kimyasal silahların kullanılmasını yasaklayan 1925 Cenevre Protokolü'nü imzaladığı hatırlatılarak, "Rusya, Suriye yönetiminin gelecek dönemde uluslararası yükümlülüklerini yerine getireceğini ummaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Lamia el-Hariri, Suriye rejiminden ayrıldı

Kıbrıs Rum kesimindeki Suriye Büyükelçisi Lamia el-Hariri, Suriye rejiminden ayrıldı.
Suriye ordusunun bugün savaş uçaklarıyla Halep ve Dera'yı bombalamasının ardından Suriye'nin Kıbrıs Büyükelçisi Lamia el-Hariri, Suriye rejiminden ayrıldığını açıkladı.
Arapça yayın yapan televizyon kanalları, Hariri'nin rejimden ayrılmasını acil haber olarak duyurdu.


 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir