Havada dev birleşme gerçekleşti

American Airlines ile US Airways'in 11 milyar dolarlık anlaşması resmen ilan edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DALLAS - ABD'deki dev havayolu şirketleri arasında yer alan American Airlines (AMR Corp.) ile US Airways'in birleştikleri resmen ilan edildi. Tarafların dün üzerinde mutabakata vardıkları, 11 milyar dolarlık birleşme anlaşması hakkındaki resmi açıklama bugün yapıldı.
 
US Airways Üst Yöneticisi Doug Parker, varılan anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, "İki havayolunun birleşmesiyle oluşan yeni şirket, dünya pazarında daha etkili ve karlı rekabet etmemize imkan verecek ölçüde bir büyüklüğe ve yeteneğe sahip olacak" diye konuştu. Parker, "Birleşik hizmet ağımız, müşterilerimize, gitmek istedikleri yere götürebileceğimizin teminatını veren çok daha çekici bir teklif sunacak" ifadesini kullandı.
 
İki şirketten yapılan açıklamada, birleşme sayesinde yılda 1 milyar dolarlık tasarruf sağlanacağı bildirildi. Birleşme anlaşması uyarınca, American Airlines adını alacak yeni şirket Parker tarafından yönetilecek. AMR Corp. şirketinin Üst Yöneticisi Tom Horton da şirkette 2014 yılı ortalarına kadar yönetim kurulu başkanı olarak görev yapacak.
Varılan anlaşmayla AMR Corp. şirketinin alacaklıları ve hissedarları, yeni şirketin hisselerinin yüzde 72'sine, US Airways hissedarları da yüzde 28'ine sahip olacak.
Birleşme görüşmeleri, 2011'den beri iflas koruması altında yeniden yapılandırmaya giden AMR Corp. şirketinin alacaklılarının ısrarlı istekleri üzerine Ağustos ayından beri yürütülüyordu.
Anlaşmanın geçerli olması için, AMR Corp şirketinin iflastan korunmasıyla görevlendirilmiş yargıç ve tekelleşmeyle mücadele denetim kurulu yetkililerince onaylanması gerekiyor.
Birleşmenin onaylanması halinde dünyanın en büyük havayolu şirketi haline gelecek olan American Airlines, bölgesel işbirliğine gittiği şirketlerin personeli dışında kalan 95 bin çalışanı ve 900'ü aşkın uçak filosuyla günde 3200 sefer yapacak.
Birleşmenin gerçekleşmesiyle, ABD'deki hava trafiğinin yüzde 75'inin kontrolü, ülkedeki 4 büyük havayolu şirketi olan American Airlines, United Airlines, Delta Airlines ve Southwest Airlines'ın eline geçecek.