Hint-İran alışverişinde Halkbank bilmecesi

BM yaptırımları nedeniyle geciken 7 milyar dolarlık borcun transferinin Türkiye üzerinden yapılacağı yönündeki haberler kafa karıştırıyor. İran haberleri yalanlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hindistan, İran'dan satın aldığı petrolün ücretini Halk Bankası üzerinden ödeyecek. Hindistan basınında yer alan haberlere göre, Hintli ve İranlı taraflar, ödemelerin Türk banka üzerinden yapılması için anlaşmaya vardı. İran Merkez Bankası Başkanı ise haberleri yalanladı.

Buna göre Hindistan Petrol ve Doğalgaz Bakanlığı yetkilileri, Mangalore Refinery and Petrochemicals Ltd. (MRPL) gibi İran'dan petrol ithal eden Hintli şirketlerin Union Bank of India'nın Yeni Delhi şubesinde rupi hesapları açtıklarını, buraya yatırılan paraların ise Türkiye Halk Bankası'na (Halkbank) euro olarak transfer edileceğini söylediler. Halkbank da bu parayı İran'ın devlete ait petrol şirketi National Iranian Oil Company'ye (NIOC) aktaracak.

Haberlere göre geçen hafta deneme amacıyla MRPL and Essar Oil, Halkbank'a küçük miktarlarda transferler gerçekleştirdi. Kurulan sistem sayesinde Hindistan, İran'a BM yaptırımları nedeniyle Aralık 2010'dan bu yana biriken 7 milyar doların üzerindeki borcunu ödeme imkanı bulacak.

Reuters'e konuşan bir Halkbank yetkilisi, Birleşmiş Milletler'in (BM) kurallarına harfiyen uyduklarını belirtti. Yetkili, "BM'nin koymuş olduğu kurallara harfiyen riayet ediyoruz. Bunlara aykırı bir işleme girişiyor olmamız söz konusu dahi olamaz. Meşru olan işlerden uzak durmamız söz konusu olmaz" dedi.

İran MB Başkanı yalanladı

İran Merkez Bankası Başkanı Mahmut Bahmani, Hindistan'ın İran'dan aldığı petrol karşılığında yaptığı ödemelerin transferinde Türkiye'nin hiçbir rolü olmadığını söyledi.

Mehr Haber Ajansı'nın haberine göre Bahmani, "Hindistan'dan İran'a para transferinde Türkiye'nin hiçbir rolü yok... İran alacaklarını kendisi tahsil edecek" dedi.

Hindistan, İran'dan günde 400 bin varil petrol alıyor. Bu rakam ülkenin toplam petrol ithalatının yüzde 12'sini oluşturuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir