IFW Enstitüsü, Almanya için GSYİH beklentisini aşağı çekti

Beklentideki değişikliğin sebebi 'global ekonomideki yavaşlamanın devam etmesi ve finans piyasalarındaki karmaşık durum'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLIN - Almanya'nın önde gelen düşünce kuruluşlarından IFW, global ekonomideki yavaşlama sürecinin devam etmesi ve finans piyasalarındaki karmaşık durum nedeniyle Alman ekonomisinin önceki tahminlere göre daha sert bir gerileme yaşayacağını açıkladı.

IFW, 2009 yılında GSYİH'da yaşanacak düşüşe ilişkin tahminini yüzde 2.7 seviyesinden yüzde 3.7 seviyesine çekerken, 2010 yılında da ekonominin yüzde 0.1 oranında gerileyeceğini öngördü. Aralık ayı raporunda ise 2010 yılında Alman ekonomisinin yüzde 0.3 oranında büyüyeceği öngörülmüştü.

IFW'nin açıklamasında "Yılın ilk çeyreğinde üretim seviyesin Aralık ayındaki beklentimizin hissedilir ölçüde altında kaldı" denilerek, ekonomideki aşağı yönlü hareketin hızına dikkat çekildi.

Alman ekonomisi açısından son yıllarda lokomotif görevi yapmış olan ihracat sektörünün olumsuz görünümün devam etmesinin beklendiği ifadeleri IFW'nin raporuında yer aldı.

IFW almanya'da 2009 yılında ihracatın yüzde 14.8 oranında gerileyeceğini 2010 yılında ise yüzde 4.2 oranında artacağını öngördü.

İstihdam piyasasının da resesyondan etkilendiğini belirten IFW, 2008 yılında yüzde 7.8 olan işsizlik oranının 2009 yılında yüzde 8.7 ve 2010 yılında yüzde 10.2'ye yükseleceğini öngördü.

Kurum ayrıca ECB'nin faiz oranlarını şu an bulunduğu yüzde 1.5 seviyesinden yüzde 0.5 seviyesine indireceğini ve 2010 yılı sonlarına kadar bu seviyelerde tutacağını tahmin ediyor.