İlk kara sondajı yarın başlıyor

TPAO, KKTC'de Türkyurdu-1 adı verilen kuyuda 3 bin metreye kadar inmeyi planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), KKTC'nin Gazimağusa kentinde "Türkyurdu-1" adı verilen kuyuda ilk kara sondajına yarın başlayacak.

Edinilen bilgiye göre geçen yılın Kasım ayında ABD'de yaptığı "Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşım Sözleşmesi" uyarınca, TPAO'nin KKTC'de petrol ve doğalgaz arama sondajına başlaması için hazırlıklar tamamlandı. Sondaj yapılacak kuyuya "Türkyurdu-1" adı verilirken, sondajda 3 bin metreye kadar inilmesi planlanıyor.

Kıbrıs adasında yapılacak ilk sondaj çalışması nedeniyle yarın, Gazimağusa'nın Sınırüstü Köyü'nde bir tören düzenlenecek. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile TPAO yetkililerinin yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük ve Ekonomi Enerji Bakanı Sunat Atun'un katılması bekleniyor.

Atun: Teknik çalışmalar 3 ila 6 ay kadar sürebilir

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC'nin petrol ve gaz aranmasına ilişkin ilk sondajına yarın başlayacağını belirtti. Atun, teknik çalışmaların tamamlanmasının 3 ila 6 ay kadar sürmesini tahmin ettiklerini söyledi.

Atun, şu anda yapılan çalışmaların araştırma nitelikli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Ancak şu bir gerçek, bir rezerv üzerinde olduğumuzu biliyoruz. Bu rezervin en fizıbıl şekilde hangi noktada çıkarılacağı yapılan çalışmalarla belli olacak. Bu karada ise karada, denizde ise denizde yapılacak, delme ve çıkarma işlemi... Artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de bir doğal kaynak sahibi olarak dünya piyasasına girecektir. Bunun siyasi yanı kadar iktisadi bir tarafı da var. Gaz piyasasına girecektir."

Atun, KKTC'nin, rezervin potansiyelin büyüklüğüne bağlı olarak, dünya enerji piyasasına gireceğini vurguladı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir