Irak'ta büyük fırsatlar var

İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, yabancı yatırımcılara bölgedeki fırsatlar hakkında bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - Irak'ın yabancı yatırımcılara büyük fırsatlar vadettiğine dikkat çeken İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, Türkiye'de yatırımlar konusunda oldukça iyimser. İlhami Koç'a göre halka arzlara ilgi artacak.

İş Yatırım, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlediği "Hidden Riches 2010" konferansıyla gelişmekte olan ülkelere yatırım yapan fon yöneticileri ile yatırım potansiyeli yüksek halka açık şirketlerin temsilcilerini bir araya getirdi. Yunanistan'dan Piraeus Securities, bu şirketin Romanya'daki iştiraki Piraeus Bank Romania ve Rusya'dan Otkiritie Securities ortak girişimiyle Londra'daki Hyatt Regency Otel'de yapılan konferansa, 20 Türk şirketinin yanı sıra, Yunanistan, Rusya ve Romanya'dan toplam 44 halka açık şirket, 90'a yakın fon yöneticisiyle buluştu.

İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında, Suriye, Irak ve İran gibi ülkeleri son birkaç ayda birkaç kez ziyaret ettiğini söyleyerek, İran'a yatırımlar konusunda ABD'nin bu ülke üzerindeki yaptırımları kalkınca İran'a ilginin artacağını ve yatırımlar için önceden davranmak gerektiğini kaydetti. Koç, "Tahran borsasında aracılık yapabilir misiniz?" yönündeki bir soruya ise, "Yapabiliriz ama likidite sorunu var. Faiz yasak sanıyorduk ancak serbestmiş" yanıtını verdi.

Irak'ta çok fırsat var

Irak'ın ise çok fırsat vadeden bir ülke olduğunu belirten Koç, Irak'a son dönemde Türk şirketlerinin yoğun ilgisi olduğunu vurguladı. Irak'ta Türk yatırımcıların istedikleri gibi banka kurabildiğini kaydeden Koç, bu konuda çok ucuz lisansların bulunduğuna dikkati çekti.

İlhami Koç, Suriye'nin ise bu üç ülke arasında kapasitesi en düşük ülke olduğunu ancak Suriye'nin Türkiye ile ilişkilerinin çok iyi olduğunu, son dönemde bu iki ülke arasındaki vizelerin kalktığını anımsattı. Koç, Suriye'nin Türkiye'den özellikle büyük yatırımcıların gelmesini istediğini ve daha önce Suriye'de bir banka kurabilmek için bankanın yüzde 51'inin yerli bir kişiye ait olması gerektiğini ancak bunun Türkiye için kaldırıldığını söyledi.

"Türk şirketlerine yoğun ilgi var, çünkü Türkiye'nin geleceğine inanıyorlar" diyen Koç, yabancı yatırımcıların Türkiye'de yatırımlar konusunda oldukça iyimser olduğunu ifade etti. İş Yatırım'ın 2010 yılındaki büyüme hedefinin yüzde 4,5, 2011 yılındaki büyüme hedefinin ise yüzde 5 olduğunu kaydeden Koç, halka arzlar konusuna da değindi ve halka arzlara ilginin artacağı tahmininde bulundu. 

Akfen, Goldman Sachs payını geri almaya çalışıyor

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da, yabancı yatırımlar konusunda Akfen'in beklenilen ilginin üzerinde bir ilgiyle karşılaştığını ifade etti. Akın ayrıca, "Akfen GYO'nun halka arzı öncesi şirketteki yüzde 32'lik Goldman Sachs payını geri almak için görüşmeler yapıyoruz" dedi.

İş Yatırım ilk yatırımcı konferansını 2007 yılında İstanbul'da gerçekleştirmiş, geçen yıl da Türk şirketlerinin yanı sıra İsrail, Yunanistan ve Romanya'nın önde gelen finans kurumlarının katılımıyla konferansın ikincisi yine Londra'da yapılmıştı.

"Hiddens Riches 2010" konferansının, yıl sonu bilançolarının açıklandığı ve stratejilerin belirlendiği bir dönemde yapıldığına dikkati çekilerek, konferansın özellikle Türk şirketlerine önemli fırsatlar sunduğu kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir