İran'ın dondurulmuş mal varlığı 100 milyar dolar

Tahran Ticaret Odası Başkanı Al-i İshak, İran'ın dış ülkelerde 100 milyar dolar dondurulmuş mal varlığı bulunduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tahran Ticaret  Odası Başkanı Yahya Al-i İshak, "Başta Çin, Hindistan ve Japonya olmak üzere dış ülkelerde yaklaşık 100 milyar dolar dondurulmuş mal varlığımız var" dedi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı İSNA'ya konuşan Al-i İshak, yurt dışında 100 milyar dolar değerindeki dondurulmuş mal varlığının kullanımında sorunlarla karşılaştıklarını belirterek, İran'ın söz konusu devlet varlıklarını kullanılabilir hale getirebilmesi için zemin hazırlanması gerektiğini ifade etti.

İran-Türkiye arasındaki ticarette yerel para birimlerinin kullanılması önerisine de değinen Al-i İshak, "Dolar ve Avro yerine yerel para birimi kullanılması her ülkenin konumuna bağlıdır. İki ülke arasındaki ticarette, Türk Lirası ve İran Riyali kullanımı önerildi ancak bu konuda daha fazla inceleme yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Uluslararası yaptırımlar çerçevesinde İran'ın dış ülkelerdeki mali varlıkları dondurulmuş, ancak İran ile 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013'te yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılması sonucu İran’ın mal varlığı serbest bırakılmaya başlanmıştı.