İsrail ordusu Gazze mahallelerinde

Bini aşan can kaybının yaşandığı Gazze'de, bu kez Filistin Kızılayına ait Kudüs hastanesi vuruldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZZE - İsrail Gazze'de saldırılara devam ediyor. Bini aşan can kaybının yaşandığı Gazze, bu kez de Filistin Kızılayına ait Kudüs hastanesi vuruldu.

Görgü tanıkları Filistin Kızılayına ait Kudüs hastanesi olduğu bildirilen binanın,  alevler içinde kaldığını bildirdi. Tel El Hava mahallesinde bulunan hastanede bazı kaynaklara göre, yaklaşık 500 kişi var.

İsrail ordusu Gazze'de, siviller kaçıyor

Uluslararası alanda sürekli ateşkes çağrıları gelmesine karşın hız kesmeden devam eden İsrail ordusu, sivillerin yaşadığı mahallelerine girmeye başladı. İsrail, Gazze kentinin Tel El Hava mahallesinin neredeyse tamamını ele geçirdi.

Gazze'de, dün gece yarısı sonrası hareketlenen tanklar, deniz kıyısı mahallede, bir çok evi ve binayı bombalayarak ilerledi ve Tel El Hava'nın merkezine kadar geldi.

Tel El Hava'da Filistinli militanlarla İsrail askerleri arasında çatışmalar yaşandığı belirtilirken, yakınlardaki bir evde bulunan bir Gazzeli, atılan bomba ve füzelerin seslerini duyduklarını ama evlerinden çıkamadıklarını anlattı.

Bir çok Tel El Hava sakini evlerinden kaçıp, mahalledeki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın okuluna sığınmaya çalışırken, binlercesinin evlerinde mahsur kaldıklarını belirtiliyor. Evlerinden çıkamayanlar, yerel radyoları arayarak, kendilerine yardım edilmesini istiyorlar.

Ancak bölgedeki Kızılhaç merkezinin de muhasara altında olduğu, buradaki ambulansların, sivil savunma ekiplerinin hareket edemedikleri belirtiliyor.

Medya kuruluşlarının bulunduğu bina vuruldu

Gazze kentinde, Reuters ve diğer medya kuruluşlarının bulunduğu bir binanın vurulduğu bildirildi.

Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, kentin merkezinde bulunan Eşşuruk binasının tahminen 13. katının güney cephesi bir İsrail füzesi ya da mermisi tarafından isabet aldı.

Saldırıda Abu Dabi televizyon kanalı için çalışan bir gazetecinin yaralandığı kaydedildi.

Reuters haber ajansının binadaki bürosunu boşalttığı belirtildi.

İsrail ordu sözcülüğü de haberin araştırıldığını bildirdi.

UNWRA sözcüsü: Gazze'deki merkezimiz vuruldu

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNWRA) sözcüsü, Gazze'deki merkezlerinin vurulduğunu ve binanın alevler içinde olduğunu bildirdi.

Sözcü Chris Gunness yaptığı açıklamada, merkezin binasına kesin olmamakla beraber, 3 beyaz fosfor bombasının atıldığını kaydetti.

Gunness, bu binanın, İsrail saldırılarından kaçan yüzlerce kişi için bir barınak olarak kullanıldığını belirtti.

Binada saldırı sırasında kaç kişinin bulunduğunun bilinmediğini söyleyen sözcü, saldırıda 3 kişinin yaralandığını bildirdi.

BM Gazze kasabasındaki faaliyetlerini askıya aldı

Öte yandan BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, Gazze kasabasındaki faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.

Ajans, İsrail topçusunun kuruma ait binayı vurması üzerine bu kararın alındığını duyurdu.

İsrail saldırısında üç kişi yaralanmıştı.

Barak, Ban'dan özür diledi

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail güçlerinin bugün Gazze kentinde BM yardım binasına topçu saldırısında bulunmasından ötürü BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan özür diledi. Ban, saldırı nedeniyle hem Barak hem de İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'ye şiddetli protestosu ve öfkesini ilettiğini ve kapsamlı açıklama istediğini ifade etti.

Olmert de özür diledi

İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Gazze kentinin Tel El Hava bölgesinde İsrail ordusunca BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı binasının vurulması nedeniyle BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan özür diledi.

"İsrail 'in açıklamaları güvenilir değil"

Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) sözcüsü Christopher Gunness ise silahlı kişilerin BM binasının içinden ateş açtıkları yolundaki iddialarla ilgili olarak, "İsrail ordusunun hep benzer açıklamalar yaptığını" hatırlattı.

Gunness, Cebaliya'daki okullarının vurulması sırasında da aynı şekilde açıklama yapıldığını belirterek, "Eğer İsrail ordusunun dediği gibi binanın içinden ateş ettilerse bir soruşturma açılmalı ve adalet yerini bulmalıydı" dedi.