İsviçre'nin müdahalesi hem Wall Street'i hem Avrupa'yı düşürüyor

Pariteye müdahale, Wall Street'in sert düşüşle açılmasına neden olurken, Avrupa borsalarına da satış getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK/LONDRA - Uzunca bir tatil dönüşü Wall Street, Avrupa'dan gelen kriz haberleri ve ABD'nin hizmet sektörüne ilişkin olumsuz veriler geleceği endişesiyle sert düşüşle açıldı. ABD'nin hazine bonolarının getirisi de tarihin en düşük seviyelerine indi.

İsviçre Merkez Bankası'nın beklenmedik bir hamle yaparak euro/frank paritesi için taban belirlemesi, İsviçre Frangı'nın euro ve diğer önde gelen dövizler karşısında değer kaybetmesine neden oldu.

New York Borsası'nın göstergesi Dow Jones Endüstri Endeksi açılışı takip eden dakikalarda 251 puan veya yüzde 2.21'lik kayıpla 10,995 puandan, Nasdaq Bileşik Endeksi 47 puan veya yüzde 1.90'luk gerilemeyle 2,434 puandan, S&P500 Endeksi de 25 puan düşüşle 1,153 puandan açıldı.

Borsalardaki çalkantı ve İsviçre'nin açıklaması, ABD'nin hazine bonolarını da vurdu. 10 yıllık bonoların fiyatı yükselişe geçerken, getirileri rekor seviyelere indi. Getiri, tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 1.90'a kadar geriledikten sonra 4 baz puan kayıpla 1.94'te dengelenmiş görünüyor.

Avrupa da düşüyor

Avrupa'da da borsalar, Euro Bölgesi'nin borç krizine ilişkin endişelerin artması nedeniyle düşmeye başladı.

Piyasa işlemlerinin sürdüğü Avrupa'da banka hisseleri 29 ayın en düşüğüne gerilerken, STOXX Avrupa 600 Bankacılık Endeksi yüzde 3 değer kaybetti.

Avrupa'nın en büyük 300 şirketini kapsayan FTSEurofirst 300 Endeksi de yüzde 1,7 oranında düşerek 894,62 puan oldu. Endeks böylece iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

Fransız Societe Generale Bankasının hisseleri yüzde 6,5, Credit Agricole Bankasının hisseleri yüzde 4,3 ve Alman Commerzbank'ın hisseleri de yüzde 2,5 oranında düştü.

Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi yüzde 0,07, Paris Borsası'nda Cac 40 Endeksi yüzde 1,31 ve Frankfurt Borsası'nda Dax Endeksi yüzde 1,53 indi.

Avrupa'da ayrıca İtalya'da Milano Borsasında FTSE MIB Endeksi yüzde 3,11, İspanya'da Madrid Borsasında IBEX Endeksi yüzde 2,21, Hollanda'da AEX Endeksi yüzde 1,24, İsveç Borsası'nda OMX 30 Endeksi yüzde 0,92, Yunanistan'da Atina Borsası yüzde 0,99 ve Rusya'da Moskova Borsası'nda MICEX Endeksi yüzde 0,19 değer kaybetti.

Avrupa'da İtalya ve Yunanistan'ın, tasarruf paketlerinin uygulanmasına karşı içeride tepkilerin artması nedeniyle bu paketleri uygulamada niyetli olup olmadığı konusunda şüphelerin artmaya başlaması borsaları olumsuz etkiliyor.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcilerinin Yunanistan ile ilgili raporunun ''olumsuz'' olması halinde bu ülkenin yardım alamayabileceği açıklaması da borsalarda olumsuz yankılandı.

Petrol geriledi

Bu arada ABD ham petrolünün Ekim ayı teslimi varil fiyatı 84 dolar ve Londra Brent tipi ham petrolün Ekim ayı teslimi varil fiyatı 111 dolar seviyesinde işlem görüyor.

ABD ham petrolünün Ekim ayı teslimi varil fiyatı Avrupa'daki işlemlerde bugün 2,32 dolar değer kaybederek 84,13 dolardan işlem görmeye başladı.

Londra Brent tipi ham petrolün Ekim ayı teslimi varil fiyatı ise 94 sent artışla 111,02 dolar oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir