İtalya’dan Akdeniz’e örnek olacak "akıllı ada" projesi

İtalya’nın Toskana bölgesinde yer alan, elektrik ihtiyacının yüzde yüz yenilenebilir enerji ile sağlandığı, yağmur suyu hasadı yapılan, organik tarım ve balıkçılık faaliyetlerinin uygulandığı Capraia Ada’sı, sürdürülebilir uygulamalarla Akdeniz’deki diğer adalara örnek oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ana karaya 30 kilometre uzaklıktaki adada başlatılan Akıllı Ada Capraia projesi kapsamında, yüzde yüz sürdürülebilir olma hedefiyle çalışan ada sakinleri, elektriklerini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretiyor.

Tarımda ve evlerde kullanılmak üzere yağmur suyu hasadı yapılan adada, tarım ve balıkçılık faaliyetleri organik olarak gerçekleştiriliyor. Ada halkının kurduğu ve bölgede yürütülen uygulamaları bir çatı altında toplayarak yürüten Chimica Verde Bionet derneğinin başkanı Sofia Mannelli, projeye 2017'de başladıklarını ve yerel yöneticilerin yanı sıra çeşitli kurumlardan da destek aldıklarını belirtti.

Floransa Üniversitesi'nin finanse ve koordine ettiği proje ile 126 bin metreküp olan tarihi iki su havza iyileştirilerek yağmur suyu depolamada kullanılıyor. Ayrıca mahkumların kaldığı dönemde oluşturulan tarım teraslarını yeniden canlandırarak 107 hektarlık alanda tarım faaliyetleri yürütülüyor.