Japon Yeni, Nikkei endeksine destek verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL   - Noel tatilinin ardından Asya'nın büyük bölümünde piyasalar bugün yeniden açılırken, Japonya'da yenin dolar karşısında 20 ayın en düşük seviyesine gerilemesi Nikkei endeksine destek sağladı.

Japonya'da başbakanlığa ekonomiye destek sağlamak amacıyla etkili teşvik adımları atması beklenen Shinzo Abe, bugün parlamentonun alt kanadında yapılan seçimle başbakanlık görevine getirildi.

Asya borsaları ve diğer varlıklar yatırımcıların ABD'deki mali uçurum görüşmelerine odaklanmalarıyla hacmin zayıf olduğu işlemlerde önemli bir değişim göstermedi.

MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Hong Kong ve Avustralya'nın yanı sıra Avrupa'da da piyasalar bugün de kapalı kalırken, ABD piyasaları bugün açılacak.

ABD Başkanı Barack Obama'nın tatilinin ardından Kongre'nin de tatilini bitirerek Perşembe günü Washington'da olması bekleniyor.

DÖVİZ

Japon yeni, daha etkili parasal ve mali teşvik adımları atması beklenen Shinzo Abe başbakanlığa getirilirken, Asya'da bugün 20 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Euro ise dolar karşısında bugün önemli bir değişim göstermedi ve bir hafta önce gördüğü 7.5 ayın en yüksek seviyesinin altında 1.3182 dolayında işlem gördü.

Euro yen karşısında ise 112.46'ya kadar yükselmesinin ardından son olarak 112.42 seviyesinde işlem gördü.

TAHVİL PİYASASI

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvillerinin fiyatı, yatırımcıların ABD'de mali uçurum konusunda bir son dakika anlaşması sağlanıp sağlanamayacağına odaklanmalarıyla Asya'da bugün yatay seyir izledi.
Mali uçurumdan kurtulma amaçlı görüşmelerde anlaşma sağlanamayabileceği kaygıları son dönemde güvenli liman olarak görülen tahvillere destek sağladı.

Nomura Securities analisti Tomoaki Shishido, yıl sonuna kadar anlaşma olmadığı takdirde buna muhtemelen Hazine tahvillerinden çok borsaların tepki göstereceğini söyledi.
 
PETROL

Brent ham petrolünün varil fiyatı yatırımcıların, ABD'li politikacıların yaklaşan malik rizden kurtulmak için son dakikada anlaşmaya varacaklarına dair beklentileriyle 109 doların üzerine yükseldi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın mali uçurum görüşmeleri için tatilden bugün dönerek Washington'da olabileceği belirtiliyor.

ALTIN
Altın ABD'de mali krizin aşılıp aşılamayacağına ilişkin belirsizlikle hacmin zayıf olduğu bugünkü işlemlerde düştü, ancak düşük fiyatlar kuyumculardan gelen alımları destekledi.

ABD Kongresi eğer yıl sonuna kadar bütçe açığının azaltılması konusunda anlaşma sağlayamazsa, bu durum 2013'te büyük harcama kesintileri ve vergi artışlarının otomatik olarak devreye girmesini sağlayacak. "Mali uçurum" şeklinde ifade edilen bu durumun gerçekleşmesinin henüz toparlanmakta olan ABD ekonomisine ciddi zarar verebileceği belirtiliyor.