Japonya'da ihracat yüzde 10 geriledi

Ülkenin mayıs ayındaki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 10,3 düşüşle 6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya'nın ihracatı, mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 10,3 ile beklentilerin üzerinde geriledi.

Ekonomistler, ülkenin ihracatının geçen ay yüzde 8,4 gerileyeceğini tahmin ediyordu.

Japonya Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin etkisiyle ülkenin ihracatı geçen ay yıllık bazda 10,3 oranında azalarak 4,76 trilyon yen (6 milyar dolar) oldu.

Ülkenin ithalatı ise Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 oranında artarak 5,61 trilyon yene yükseldi. Dolayısıyla Japonya'nın cari açığı geçen ay 853,7 milyar yene (10,6 milyar dolar) ulaştı. Ülkenin cari açığı 2009 yılı Ocak ayında 967,9 milyar yenle en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Ülkedeki otomotiv sektörünü vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından şirketler, enerji kesintileri ve parça tedariki konusunda yaşanan sıkıntılarla mücadele ediyor.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota'nın üretimi, mayıs ayında deprem öncesi seviyenin ancak yarısına ulaşabildi.

Bakanlığın verilerine göre, Japonya'nın otomobil ihracatı mayıs ayında yıllık bazda yüzde 38,9, ABD'ye olan ihracat miktarı yüzde 14,6, Çin'e ihracatı yüzde 8,1, Avrupa Birliği'ne ihracatı ise yüzde 8,8 oranında geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir