Kanguru etinden evcil hayvan maması yapılacak

Avustralya'nın Victoria eyalet hükümeti, yaban hayatını dengeleme çalışmaları kapsamında öldürülen kanguruların işlenerek mama yapımında kullanılmasına izin verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELBOURNE - Avustralya'nın sembol hayvanı kanguruların eti evcil hayvan maması yapımında kullanılacak. 

Avustralya'nın Victoria eyalet hükümeti, yaban hayatını koruma kapsamında vurularak öldürülen kanguruların gömülmesi yerine etlerinin işlenerek evcil hayvan yiyeceklerinde kullanılmasına iki yıl süre ile onay verdi. İki yıl boyunca denenecek uygulamanın devam edip etmeyeceğine ise yine eyalet hükümeti karar verecek. 

Avustralya genelinde yaban hayatını dengelemek için nüfusları hızlı artan kangurular, tavşanlar ve develerin belli bir sayıda devlet eliyle öldürülmesine izin veriliyor. Bazı süpermarketlerde ve kasaplarda satışa sunulan kanguru etine Avustralyalılar pek rağbet etmiyor. 

Eyaletin Çevre ve Temel Endüstriler Bölümü tarafından yapılan açıklamada, eyalet çapında son üç yıl içinde 69 bin kangurunun öldürüldüğü açıklandı. Yaban hayatını koruma projesi çerçevesinde öldürülen kanguruların bütün kanguruları kapsamayacağı, sadece gri renkli Doğu ve Batı kangurularını kapsayacağı açıklandı. 

Victoria eyaletinde iktidarda bulunan Liberal Parti eyalet hükümeti Tarım Bakanı Peter Walsh, öldürülen hayvanların gömülmesinin gerektiğini ancak bunun her zaman mümkün olmadığını hatırlatarak, "Bu boşa giden bir atık oluyordu. Şimdi evcil hayvanların mamasına konulması bir fırsat" dedi. Bakan Walsh, uygulama ile Victoria doğal hayatı koruma kanununda herhangi bir değişikliğe gidilmediğini, kanguruların hala yaban hayatını koruma kapsamında olduğunu belirtti.  

Proje, deneme amaçlı iki yıl süre ile Victoria eyaletindeki 12 belediye sınırları içinde uygulanacak. 

Victoria Yaban Hayatını Koruma Derneği'nden Karen Masson, eyalet hükümetinin aldığı kararı eleştirerek, hükümetin böyle bir planla gelmesinin üzücü olduğunu söyledi. Masson, "Özellikle kanguru ve yaban hayatının korunması planları içinde daha gerçekçi kararlar görmek isterdim" dedi. 

Kanguru Endüstrisi Derneği'nden John Kelly ise uygulamanın daha sonra da devamından yana olduklarını belirtti. Kanguru etinin protein açısından çok zengin olduğuna vurgu yapan Kelly, bütün dünyanın proteine ihtiyaç duyduğu bir dönemde bu kaynağın kullanılmamasının bir suç olduğunu öne sürdü. Kelly, öldürülen kanguruların büyük oranda çürümeye terk edildiğini de sözlerine ekledi. 

Avustralya'nın sembolü kanguruların nüfusu Avustralya Federal Hükümeti Çevre Bölümü istatistiklerine göre hızlı bir artış gösteriyor. Avustralya genelinde 2010 yılında kanguru sayısı yaklaşık 25,1 milyondu. 2011 yılında bu rakam hızlı bir artış göstererek 34,3 milyona ulaştı. Ancak 2001 yılında yaklaşık 57,4 milyon olan kanguru nüfusu, 2005 yılında kademeli olarak 23,6 milyona düşürülmüştü.   

Bu konularda ilginizi çekebilir