Kerry Güney Sudan'da çatışmaların durmasını istedi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Güney Sudan'daki çatışmaların durmasını ve tarafların çatışma bölgelerine insani yardımların ulaştırılmasına izin vermelerini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADDİS ABABA - Resmi temaslarda bulunmak üzere Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bulunan Kerry, Etiyopya, Kenya ve Uganda dışişleri bakanları ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından basına yaptığı açıklamada, başta Güney Sudan'daki kriz olmak üzere tüm bölgesel konuları ele aldıkları görüşmelerin oldukça faydalı geçtiğini belirtti.

Güney Sudan'da barışın sağlanması için Avrupa Birliği ile iletişim halinde olduğunu kaydeden Kerry, ABD'nin barışın sağlanması konusunda verdiği desteği vurguladı. Kerry ayrıca, "Savaşın durması için iki tarafın da sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir" diye konuştu

Öte yandan Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom, Kerry ile yapılan görüşmeleri "önemli ve faydalı" olarak nitelendirdi. Adhanom, görüşmede Güney Sudan'daki krizin çözümü konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. 

Etiyopya Dışişleri Bakanı, Güney Sudan'daki krize çözüm bulunması konusunda ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile yakın görüşler taşıdıklarını dile getirdi. "Güney Sudan'daki durum insani, ekonomik ve bölgesel barışa zarar verecek şekilde bir kriz ile sonuçlandı. Görüşmelerde krize Güney Sudan ve komşu ülkelerle organizeli şekilde çözüm bulunması konusu ele alındı" dedi.

Öte yandan Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dina Müfti, dört bakanın Güney Sudan'a barış gücü gönderilmesi konusunda görüş birliğine vardıklarını kaydetti.

Kerry, ilk belirlemelerin iç savaşta etnik grupların hedef alındığına işaret ettiğini belirterek,  "Bu tehlikeli bir davranış. Ancak suçlular cezadan kaçamayacak" dedi.

Kerry, ABD'nin Güney Sudan'da krizin çözümü için Etiyopya, Kenya ve Uganda ile koordinasyon içinde olduğunu ifade etti.

Afrika Boynuzu'nda terörü tamamen yok etmek için taahhütte bulunan Kerry, IGAD ile işbirliği içinde Eş-Şebab hareketini Somali'den çıkaracaklarını vaad etti.

Ortadoğu'da barış süreci

Ortadoğu'da barış sürecine değinen Kerry, "ABD, İsrail ve Filistin arasında kalıcı barış sağlanması için sarfettiği çabalara devam edecek. ABD, Ortadoğu'da barışın sağlanması için yükümlülüklerinden vazgeçmeyecek" ifadelerini kullandı.

İsrail-Arap çatışmasının çözümünün İsrail ve Filistin devletlerinin kurulması olduğunu belirten Keryy, ABD'nin Ortadoğu'da kalıcı barış için iki taraf arasında müzakerelere verdiği desteği vurguladı.

Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile görüşmesine dair ise Kerry, şunları söyledi:

"Görüşmede, Afrika Boynuzu'nda çatışmaların ve krizin sona ermesi için ABD-Etiyopya işbirliği meselesi ele alındı. Bölgede terörle nasıl mücadele edileceği ve Afrika'da barışın nasıl sağlanacağı konularını tartıştık. Etiyopya'nın Somali ve Güney Sudan'da barışın sağlanması için yaptıklarından memnunuz. Ayrıca Desalegn ile Etiyopya'da seçimlerin özgür ve demokratik yapılması için siyasi güçlerin önünün açılmasının öneminden bahsettik."

ABD-Etiyopya ilişkilerinin tarihi olduğunu belirten Kerry, "Söz konusu ilişkileri başta ekonomik olmak üzere tüm alanlarda geliştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir