Kırım kırılma eşiğinde

Yarımadadaki tüm stratejik noktaları Rus askerlerinin kontrolünde olan Kırım Özerk Cumhuriyeti, AB'nin ve ABD'nin meşru saymayacağını açıkladığı referanduma hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AKMESCİT - Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden, başbakanlık ve parlamento binalarında Rus bayrağı dalgalana  Kırım Özerk Cumhuriyeti,Rus silahlarının gölgesinde referanduma hazırlanıyor.

Kırım'ın siyasi haritadaki yerine ilişkin yeni tartışmaları alevlendirecek referandum pazar günü yapılacak. Demokratik düzenin bir parçası gibi görünen referandum,  Rus askerlerinin gölgesinde gerçekleşecek. Çünkü mevcut durumda Kırım'ın giriş-çıkışlarından parlamento binasına, yarımadadaki Ukrayna'ya ait askeri üslerden askeri ve sivil havaalanlarına kadar tüm stratejik noktalarRus askerlerince kontrol ediliyor. 

Rus askerlerinin kontrolünde olan yerler arasında başbakanlık ile parlamento binaları, Simferepol Uluslararası Havalimanı, Belbek Askeri Havalimanı ile Askeri Üssü, Perevalne-Ukrayna Askeri Üssü, Armyank ve Kerç'teki sınır noktaları öne çıkıyor.

Kırım'da bir yandan referandum hazırlıkları diğer yandan da Rusya'nın askeri sevkiyatı sürüyor. Kerç limanına gemilerle gelen Rus askeri, farklı bölgelerde kurdukları çadırlarda bekliyor.

Tatarlar referandumu boykot edecek

Kırım'ın en eski sahiplerinden olan ve yaklaşık yüzde 12'lik nüfusla yarımadanın üçüncü büyük çoğunluğunu oluşturan Kırım Tatarları, "Ukrayna'ya mı bağlı yaşamak istersiniz Rusya'ya mı" sorusunun sorulacağı referandumu boykot etme kararı aldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Rıfat Çubarov, Kırım'ın Ukrayna bağlı kalması gerektiğini savunduklarını ve sürecin hukuki olmadığını belirterek, "Tatarlar referandumu boykot edecek, diğer halkaları da boykot etmeleri için çalışacak" ifadelerini kullandı. 

Kırım Parlamentosu'nun aldığı referandum ve bağımsızlık kararlarına ABD, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere Batı tepkisini giderek sertleştirirken, diplomatik girişimler de bir tarafa koyulmuş değil.

Referandum afişlerinde Rusya vurgusu

Tüm uluslararı kuruluşlarla, Batılı devletlerin sonucunu meşru saymayacağını açıkladığı referandum süresince, Kırım hava sahası güvenlik gerekçesiyle kapalı olacak. Zaten Rus askerlerinin kontrolündeki Akmescit'teki Simferepol Uluslararası Havalimanı'na sadece Rus uçakları inebiliyor.

Referanduma iki gün kala başkent Akmescit sokaklarında referandum afişleri görülmeye başladı. Üzerinde "Rusya'yla birlikte, "Kırım, Rusya" yazan afişlerin çokluğu dikkat çekiyor.

Parlamento binasının ön duvarına dev bir Rusya bayrağı şimdiden asıldı. Başbakanlık binasının üzerinde de artık Ukrayna değil Rusya bayrağı dalgalanıyor. Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasına ilişkin kararın çıkmasının beklendiği referandumda, güvenliğin Rus askerlerince sağlanacak olması da seçime gölge düşürecek unsurlardan birini oluşturuyor.

Demografik yapı ne diyor

İki milyonu aşan Kırım nüfusunda üç etnik kimlik ön plana çıkıyor: Ruslar, Ukraynalılar, Tatarlar. Halkın yaklaşık yüzde 60'ı Ruslardan, yüzde 24'ü Ukraynalılardan, yüzde 12'si de Tatarlardan oluşuyor.

Bu etnik grupların dışında yarımadada Ermeniler, Yunanlılar, Bulgarlar, Gürcüler, Polonyalılar ve Moldovalılar bulunuyor. Çok kültürlü bir yapıya sahip Kırım'da çıkacak bir iç karışıklılığın, azınlıkların soydaşı milletleri de etkilemesinin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.