KKTC'de azınlık hükümeti kuruldu

KKTC'de hükümeti kurma görevi alan UBP Genel Başkanı Küçük, Kıbrıs Türk siyasi tarihinin 2. azınlık hükümetini kurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC'de hükümeti kurma görevi alan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı İrsen Küçük, azınlık hükümeti kurdu.

Küçük, yeni kabineyi Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na sundu. Eroğlu, İrsen Küçük başkanlığındaki kabineyi onayladı.

İrsen Küçük'ün kurduğu azınlık hükümetine, Demokrat Parti (DP) destek verecek. Küçük, Kıbrıs Türk siyasi tarihinin 2. azınlık hükümetini kurdu.

Yeni kabinede bir bakan değişirken, üç bakan yer değiştirdi.

İrsen Küçük Başkanlığındaki, Kıbrıs Türkünün 23., KKTC'nin ise 17. hükümeti şu isimlerden oluşuyor:

Başbakan: İrsen Küçük

Dışişleri Bakanı: Hüseyin Özgürgün

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı: İlkay Kamil

Maliye Bakanı: Ersin Tatar

Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı: Nazım Çavuşoğlu

Sağlık Bakanı: Ahmet Kaşif

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı: Zorlu Töre

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı: Hamza Ersan Saner

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı: Kemal Dürüst

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Türkay Tokel

Ekonomi ve Enerji Bakanı: Sunat Atun

Bir önceki kabinede Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy yeni kabinede görev almazken, Zorlu Töre kabineye giren yeni isim oldu.

Başbakan Küçük, kabineyi sunmasının ardından basına yaptığı açıklamada, hükümette sınırlı bir değişiklik yaptığını söyledi.

UBP Genel Başkanı ve Başbakan Derviş Eroğlu'nun 18 Nisanda cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 9 Mayısta yapılan UBP Olağanüstü Kurultayında genel başkanlığa seçilen Lefkoşa Milletvekili İrsen Küçük, hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'ndan 10 Mayısta almıştı.

Görevi almasının hemen sonrasında siyasi partilerle görüşmeler yapan İrsen Küçük, yerel seçimlerde işbirliği koşuluyla Demokrat Parti (DP) ile koalisyon kurma veya DP'nin destek vereceği bir azınlık hükümeti oluşturma formülleri üzerinde çalışmalar yaptı.

Küçük ile DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, cuma akşamı yerel seçimlerde işbirliği ve azınlık hükümetine destek konusunda uzlaştıklarını açıklamıştı.

Bundan sonraki prosedür

Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan Bakanlar Kurulu listesi, Cumhuriyet Meclisi'ne sunulacak.

Hükümet programı, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından Cumhuriyet Meclisi'nde okunacak ve ardından güven oylamasına gidilecek.

Hükümet programının Cumhuriyet Meclisi'nde okunmasından iki tam gün sonra, program üzerindeki görüşmeler başlayacak ve bittikten bir tam gün sonra da güven oylaması yapılacak.

Hükümetin güvenoyu alabilmesi için Meclis Genel Kurulunda yapılacak oylamada, güvenoyu verenlerin sayısının ret oyu verenlerden fazla olması gerekiyor.

KKTC Anayasası'na göre, güvenoyu alan Bakanlar Kurulu'na karşı, güven oylamasından sonra, üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemiyor.

50 sandalyeli KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde siyasi partilerin milletvekili dağılımı şöyle:

UBP: 24

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP): 15

DP: 5

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP): 2

Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP): 2

Bağımsız:1

Boş:1

Cumhuriyet Meclisi yarın olağanüstü toplanacak

KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yeni hükümetin sunulması için yarın olağanüstü toplanacak.

Meclisten alınan bilgiye göre, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı İrsen Küçük'ün başbakanlığında oluşturulan ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından onaylanan yeni kabine yarın Meclis'e sunulacak.

Demokrat Parti'nin (DP) desteğiyle kurulan azınlık hükümeti de, ilk toplantısını yarın öğleden sonra Başbakan Küçük başkanlığında yapacak. Bu toplantıda, hükümet programının ele alınması bekleniyor.

Anayasa ve Meclis İç Tüzüğüne göre Bakanlar Kurulu'nun programı, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, başbakan veya bir bakan tarafından Cumhuriyet Meclisi'nde okunması gerekiyor.

Güvenoyu görüşmeleri ise programın okunmasından iki tam gün sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün sonra da güvenoyuna başvurulacak.

Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak oylamada hükümetin güvenoyu alabilmesi için, güvenoyu verenlerin sayısının ret oyu verenlerden fazla olması gerekiyor.

İkinci azınlık hükümeti

Kıbrıs Türk halkının devlet çatısı altındaki 23. hükümetini kuran UBP, bundan önceki 22 hükümette, 6 kez tek başına, 8 kez de koalisyonla iktidar oldu.

Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin kurulmasıyla devlet olgusuna kavuşan ve Kıbrıs Türk Federe Devleti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sürecinde daha önce 22 değişik hükümet gören Kıbrıs Türk halkının 23. hükümeti azınlık hükümeti oldu.

UBP, ilk kez, 1981 yılındaki ikinci seçimin ardından Mustafa Çağatay başkanlığında azınlık hükümeti kurdu.

İlk azınlık hükümeti olan 2. Çağatay Hükümeti, güvensizlik önergesiyle düşürülen ilk ve tek hükümet olarak da Kıbrıs Türk siyasi tarihine geçti.

Bundan önce, Kıbrıs Türk Federe Devlet çatısı altında 6, KKTC çatısı altında 16 hükümet görev yaptı.

İrsen Küçük ilk kez başbakan olurken, en fazla başbakanlık yapan Derviş Eroğlu, 8 kez bu görevde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir