Knox ve eski erkek arkadaşı Sollecito suçlu bulundu

İtalya'da 2007 yılında Meredith Kercher'i öldürmekten yargılanıp ceza alan ve daha sonra aklanan Amanda Knox ve eski erkek arkadaşı Raffaele Sollecito yeniden suçlu bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FLORANSA- İtalya’da 2007 yılında ev arkadaşları Meredith Kercher’i öldürmekten yargılanıp ceza alan ve daha sonra aklanan Amanda Knox ve eski erkek arkadaşı Raffaele Sollecito hakkındaki temyiz yargılamasında, sanıklar yeniden suçlu bulundu.

Daha önce ABD vatandaşı Amanda Knox 28 yıl 6 ay, eski erkek arkadaşı İtalyan Raffaele Sollecito ise 25 yıl hapse mahkum edilmiş; ikili, hapiste geçirdikleri dört yılın ardından, temyiz başvurularının kabul edilmesiyle 2011'de beraat etmişlerdi.

Ancak geçen yıl Yargıtay, DNA delillerindeki usulsüzlük nedeniyle çift hakkındaki beraat kararını bozmuş ve temyiz davasının yeniden görülmesine hükmetmişti.
Medyada hakkında sıkça 'melek yüzlü katil' lakabı kullanılan Knox, İtalya’ya dönmedi ve çift suçlamaları reddetti.
Bugün Floransa'da yapılan ve 12 saat süren mahkemede, Knox ve Sollecito hakkındaki temyiz kararları geri çevrildi.
 
Amanda Knox İtalyan mahkemesinin temyiz kararını geri çevirmesini ve kendisini yeniden mahkum etmesini "haksızlık" diye niteledi.
Knox, Seattle Times gazetesince aktarılan açıklamasında, ve "Adil olmayan bu karar beni korkuttu ve üzdü. Daha önce suçsuz bulunduğum için, İtalyan adaletinden daha iyi bir sonuç beklerdim." dedi.

Mahkeme, sanıkların, Meredith Kercher’in ailesine tazminat ödemesini de talep etti. Kercher'in erkek ve kız kardeşleri bugünkü mahkemede yer aldılar.
Mahkeme Raffaele Sollecito'nun pasaportunu teslim etmesini istedi. Şimdi İtalya'nın, Knox’un ABD’den iadesi için yasal işlemleri başlatabileceği belirtiliyor.

Cinayetin tarihçesi

İngiliz vatandaşı Kercher, 2007 yılında 21 yaşındayken İtalya’daki Umbria bölgesinin merkezindeki öğrenci kenti Perugia’da Knox’la paylaştığı dairede boynu kesilmiş halde bulunmuştu.
Adli tabipler olay yerinde yaptıkları inceleme raporunda Kercher’in “yavaş ve acı bir şekilde” öldüğü bildirildi.

Ayrı görülen bir davada Fildişi Sahili vatandaşı olan uyuşturucu satıcısı Rudy Guede Kercher’in öldürülmesinden suçlu bulunmuş, 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Savcılar, Kercher’in uyuşturucu ve şiddetin de karıştığı bir seks oyununa katılmayı kabul etmeyince, ev arkadaşı Knox ve yanındakilerce, boğazı kesilerek öldürüldüğünü kanıtlamaya çalışıyordu.

Dava dosyasında, Kercher’in sütyen kopçasında Sollecito’nun DNA’sının bulunduğu iddia ediliyordu.
Savcılar ayrıca, saldırıda kullanılan mutfak bıçağının sapında Knox’un, bıçağın ağzında da Kercher’in DNA’sının bulunduğunu belirtmişti.

Knox’un kanının ve parmak izlerinin de cinayetin işlendiği evin içinde görüldüğü öne sürüldü.
Cinayetten birkaç gün sonra gözaltına alınan Knox ve Sollecito çıkarıldıkları mahkemede 2009 yılında suçlu bulunmuşlardı.
Fakat DNA delillerinin toplanması süreci boyunca doğan şüpheler ve süreçte usulsüzlük yapıldığı iddiaları nedeniyle mahkeme 2011 yılında zanlı çiftin beraatine hükmetti.

Knox "Ben öldürmedim" diyor

İtalya’da davanın yeniden görülmesine hükmeden Yargıtay, mahkemeyi de Umbria’dan kuzeyde Toskana bölgesindeki Floransa’ya taşıdı.

Seattle’da yaşayan 26 yaşındaki Knox, geçen ay mahkemeye gönderdiği beş sayfalık e-postada ABD’den İtalya’ya dönmeyi reddetmesinin sebeplerini sıraladı.
Knox mektubunda şu ifadeleri kullandı:
 
"Ben öldürmedim"

"Tecavüz etmedim. Hırsızlık yapmadım. Komplo kurmadım. Tahrik etmedim. Meredith’i öldürmedim. Mahkemeye çıkmıyorum çünkü korkuyorum."
“Davanın ateşinin sizin üzerinizde bir etki yaratmasından ve dumanının gözlerinizin önüne gelip sizi kör etmesinden korkuyorum.”
Knox’un eski erkek arkadaşı 29 yaşındaki Sollecito da Kasım ayında çıktığı mahkemede “böylesi vahşi bir eylemde bulunmasının kendisi için çok anlamsız” olduğunu söylemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir